«Φωτιά» στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον βάζει η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου (η Πελόζι είναι η Τρίτη στην ιεραρχία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο) μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Αξίζει δε να σημειωθεί πως επισκέφτηκε την Ταιβάν στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία, χωρίς η στάση της στην Ταϊβάν να έχει ανακοινωθεί επισήμως!
Ως γνωστόν η Ταϊβάν είναι αυτοδιοικούμενη περιοχή, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, ενώ η γεωγραφική της θέση είναι κομβική στον όλο και αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, δυο υπερδυνάμεων που σήμερα δίνουν μεταξύ τους τη τελική μάχη για την παγκόσμια ηγεμονία.
Το βασικό ερώτημα είναι αν η Ουάσιγκτον προτίθεται επισήμως να αλλάξει την έως τώρα θέση της για «μία Κίνα» ή όχι, σπρώχνοντας περισσότερο την Ταϊβάν προς την αυτονομία. Η δήλωση Πελόζι πως «η επίσκεψη τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν» θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την δεύτερη κατεύθυνση- άλλωστε, διαφορετικά, τι νόημα θα είχε η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων στην Ταιπέι; (Η Ταϊπέι είναι η πρωτεύουσα της Ταϊβάν, ας κρατήσουμε τα ονόματα, μάλλον, δυστυχώς, θα τα ακούσουμε πολλές φορές στο μέλλον).
Ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αυτός που χάραξε τη συγκεκριμένη επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ ή εάν οι ακραίοι κύκλοι της κυβέρνησής του, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο, αρχίζουν και αυτονομούνται!
Σίγουρο, όμως, είναι ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, μόνο αρνητικές εξελίξεις προμηνύει, τόσο για την παγκόσμια ειρήνη και αρχιτεκτονική που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και για τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως πολλοί δεν θεωρούν και πολύ «σοφή» την κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον, καθώς θα σπρώξει την Κίνα περισσότερο στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
Παράλληλα, αν έγινε ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον δεν θα φέρει ιδιαίτερα οφέλη στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους Δημοκρατικούς, καθώς έγινε από την Πελόζι και όχι από τον ίδιο τον Μπάιντεν!
Ας έχουμε πάντα υπόψη μας ένα αξίωμα: Όσο η ένταση μεταξύ των υπερδυνάμεων αυξάνει –και, μάλιστα, με διακύβευμα την παγκόσμια ηγεμονία- τόσο αυξάνει και η αποσταθεροποίηση στον πλανήτη. Τα δύσκολα, συνεπώς, έπονται!