Τα νέα γίνονται όλο και πιο δυσάρεστα για την Ευρώπη, είτε μιλάμε για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, είτε μιλάμε για τις εκτός.
Τελευταία παραδείγματα:
-Στη Γερμανία η φτώχεια εντείνεται. Κοντά στα 13 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 15,8% του πληθυσμού κινδύνευσαν το 2021 να διολισθήσουν σε μεγάλη φτώχεια, Μεταξύ αυτών το 26,6% των ανθρώπων που ανήκαν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Φέτος το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο! Ο δε γερμανός Καγκελάριος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η ζωή των τριών πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που επρόκειτο να κλείσουν στα τέλη του έτους!
-Η Τράπεζα της Αγγλίας όχι απλώς προχώρησε χθες σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% (το βασικό επιτόκιο δανεισμού ανέρχεται πλέον στο 1,75%), αλλά και προέβλεψε ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς και πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού από το αυτή που είχε προβλέψει στην ανάλυσή της το Μάιο!
Το ερώτημα «θα αντέξουν οικονομικά και πολιτικά» οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης τον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται;
Και δεν μιλάμε μόνο για τη Γερμανία- που είναι άλλωστε η ατμομηχανή της Ευρώπης και κάθε πλήγμα σε αυτή θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο.
Μιλάμε και για την Ιταλία που κανείς δεν ξέρει πώς θα βγει από την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, την Αγγλία που φλερτάρει με την ύφεση ενώ περιμένει το διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, τη Γαλλία που ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να κυβερνήσει κοκ. Μιλάμε βεβαίως και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πολιτική σταθερότητα, κάτι που είναι αναπόφευκτο.
Από τη «φωτογραφία» αυτή δεν μπορεί να λείπει και η Ελλάδα-όσο και αν ορισμένοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα «είναι καλύτερη από τις άλλες στην Ευρώπη»! Καλό δε είναι να προετιοιμαστούμε όλοι για αυτό και να είμαστε …αμέριμνοι, είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, είτε πρόκειται για τον καθένα από εμάς και την οικογένειά του.