Τίτλοι τέλους στις επιδοτήσεις ενέργειας σε όλη την Ευρώπη

Τίτλοι τέλους στις επιδοτήσεις ενέργειας σε όλη την Ευρώπη
Τρίτη, 30/01/2024 - 06:16

Μία-μία οι ευρωπαϊκές χώρες βάζουν τέλος στις μειώσεις των φόρων, που επιβάρυναν τους λογαριασμούς, σε μια περίοδο που σε αρκετές χώρες, υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στις επιδοτήσεις της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές. Μία-μία οι ευρωπαϊκές χώρες βάζουν τέλος στις μειώσεις των φόρων, που επιβάρυναν τους λογαριασμούς, σε μια περίοδο που σε αρκετές χώρες, υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια για τις πληθωριστικές πιέσεις. Άλλωστε, σε αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και στη δική μας υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις, εξαιτίας και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς οι επιθέσεις που δέχονται στην Ερυθρά Θάλασσα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν καύσιμα συντηρούν ένα αρνητικό κλίμα. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στην περιοχή φοβίζει τους αναλυτές για νέες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Όμως, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει. Άλλωστε, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται από το γεγονός πως καταγράφονται υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες. Αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το σχετικά ήπιο χειμώνα δημιουργεί ένα θετικό κλίμα. Άλλωστε, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε τις πρώτες μέρες του χρόνου στα ίδια επίπεδα. Σε αρκετές χώρες μάλιστα υποχώρησε λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, ενώ αυξήθηκε στις υπόλοιπες. Τα υψηλά επίπεδα φυσικού αερίου συνέχισαν να ασκούν καθοδική επιρροή στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου TTF, βαδίζοντας προς το τέλος του μήνα. Να σημειωθεί βέβαια πως όπως αναφέρουν αναλυτές η μείωση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε σε αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες..