Η στήλη σήμερα αναδημοσιεύει από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» άρθρο της Ξένιας Τούρκη, που αποδεικνύει πως στη Λευκωσία εκφράζονται και δεύτερες σκέψεις ως προς τα ευρήματα φυσικού αερίου και τα οφέλη από την αξιοποίησή τους.
Το άρθρο έχει πραγματικά ενδιαφέρον:
«Αυτή τη φορά έλειψαν οι ενθουσιασμοί και οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου που περιέχει ο «Κρόνος». Ίσως γιατί έχουμε κουραστεί να ακούμε για φυσικό αέριο και φυσικό αέριο να μην βλέπουμε.
Από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες και φάνηκε πως στην περιοχή μας υπάρχει φυσικό αέριο το ζήτημα είναι πότε θα αρχίσουμε να επωφελούμαστε είτε οικονομικά εξοικονομώντας δηλαδή χρήματα από τη δική μας χρήση, είτε πουλώντας το σε άλλους για να γεμίσουμε τα ταμεία μας γεωπολιτικά ενισχύοντας τη γεωστρατηγική μας ισχύ. Προς το παρόν, ακούμε ημερομηνίες που μετατοπίζονται με την ίδια ευκολία που ένας έφηβος υπόσχεται στους γονείς του πως σύντομα θα αφήσει το κινητό και θα αρχίσει το διάβασμα. Το 2014 λέγαμε για το 2018, το 2017 λέγαμε για το 2021 και τώρα που έχουμε 2022 λέμε για το 2025.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είμαστε ακόμη στο περίμενε. Η εμμονή μας για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς, η έλλειψη υποδομών, η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία το φυσικό αέριο δεν έχει και πολύ χώρο και φυσικά η Τουρκία, η οποία δεν σταματά να στήνει συνεχώς σκηνικά έντασης.
Και όλα αυτά την ίδια ώρα που θα είχαμε λύσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό μας πρόβλημα, αν είχαμε στραφεί στην αιολική και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.
Είμαστε ένας τόπος ευλογημένος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου έχουμε άφθονο ήλιο και τις περισσότερες φορές και άφθονο αέρα. Αντί να τα αξιοποιούμε χάνουμε πολύτιμο χρόνο να συζητούμε για τους αγωγούς φυσικού αερίου και να παρακαλούμε να έρθουν επενδύσεις, που δύσκολα θα έρθουν, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματά μας επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν θα μας έπιανε ένα μίνι εγκεφαλικό, όπως γίνεται τώρα κάθε φορά που βλέπουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα είχαμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, θα στερούσαμε από την Τουρκία και κάθε δικαίωμα διεκδίκησης. Στο κάτω κάτω τι θα μπορούσε να κάνει σε αυτή την περίπτωση; Να μας κόψει τον ήλιο και τον αέρα;
Ποντάρουμε σε λάθος άλογο. Η λύση για τα προβλήματά μας δεν είναι το φυσικό αέριο είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας, ειδικά αν θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο καλύτερο ή που τουλάχιστον να μην καταλήξει να βράζει κυριολεκτικά στο ζουμί του».