Εβδομάδα μεγάλης κινητικότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και των υπό σύνδεση χωρών, μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Παράλληλα, στις 7 Οκτωβρίου λήγει και η NAVTEX της Άγκυρας για το τουρκικό γεωτρύπανο, με τα ερωτήματα για το πού θα το στείλει ο Ερντογάν να είναι σημαντικά.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς το βράδυ της Κυριακής ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με το "δεξί χέρι" του Ερντογάν, τον Ι. Καλίν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Τουρκίας, μια διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει προφανώς και τα ελληνοτουρκικά. Η στήλη αντιγράφει από το k-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή:
Η μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση Άγκυρας- Ουάσιγκτον φαίνεται ότι έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή, λίγο πριν την ευρωπαϊκή συνάντηση της Πράγας, την Πέμπτη, στην οποία πιθανότατα θα παραστεί ο Ερντογάν. Μια πρώτη ένδειξη αλλαγής ήταν η σαφής καταδίκη από την Άγκυρα της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και οι σχετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου. Μια ισχυρότερη ένδειξη ήταν, χθες, το ξαφνικό και αναπάντεχο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ιμπραήμ Καλίν -τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν και σύνδεσμό του με τη Δύση.
Ο Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δίνει την αίσθηση ότι η αμφιταλάντευση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, προεξοφλεί ότι το παιχνίδι «και από εδώ και από εκεί» τελειώνει για την Τουρκία. Η αμερικανική ανακοίνωση μπορεί να διαβαστεί και ως επιστροφή της Άγκυρας σε μια πιο εναρμονισμένη με τις νατοϊκές προτεραιότητες γραμμή. Αν έχουμε να κάνουμε με επιστροφή του ασώτου, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν και ποια είναι τα ανταλλάγματα. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι συζητήθηκαν η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, στα οποία περιλαμβάνεται η επίλυση μέσω «διαλόγου και διπλωματικών μέσων» των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα: Η τουρκική ανάγνωση της επίσκεψης Σάλιβαν την αντιμετωπίζει ως μια κίνηση «διόρθωσης» των δηλώσεων και κινήσεων στο αμερικανικό κογκρέσο, που θέτουν ως όρο για την πώληση F-16 στην Τουρκία τη δέσμευση ότι αυτά δεν θα πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και της απόφασης να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Η τουρκική Προεδρία, στη δική της ανακοίνωση δίνει έμφαση στο θέμα των F-16, σημειώνει πως «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και δηλώνει ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, οι οποίες αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο, είναι απαράδεκτες».
Έως την Πέμπτη ίσως έχουμε μια σαφέστερη μετάφραση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης Σάλιβαν-Καλίν στο πεδίο των ρωσοτουρκικών και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως είχε δώσει μια ένδειξη το Σάββατο, με μια ομιλία που σημείωνε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με όλους τους γείτονές της, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα.