«Μαύρα σύννεφα» εξακολουθούν να σωρεύονται πάω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα και ο βαρύς χειμώνας προϊδεάζει για επιπλέον προβλήματα στην οικονομία. Πολύ περισσότερο που λόγω της κρίσης τα προβλήματα της ευρωπαϊκής συνοχής έρχονται με ένταση στην επικαιρότητα.
Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση σε συνδρομητική μορφή και με πλούσια ύλη:
Η ύφεση σκιάζει την Ευρώπη. Η μόνη οικονομία από τους G7 που δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι η βρετανική. Το τρίτο τρίμηνο φέτος το ΑΕΠ της μειώθηκε 0,2%, έτσι παραμένει 0,4% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδά του. Αλλά η ύφεση που χτύπησε την Βρετανία θα διαβεί το κανάλι και θα 'ρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες. Συνοψίζουμε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις εξελίξεις στις οικονομίες των 27 το 2023:
Η Ευρώπη των 27: Οι προβλέψεις περιέχουν ένα βασικό σενάριο για αναιμική ανάπτυξη 0,3% και δύο δυσμενή σενάρια για ύφεση έως 0,7%, που συνδέονται με χαμηλές ροές αερίου τον χειμώνα 2023-2024. Ξεχωρίσαμε ότι η Γερμανία θα μπει σε ύφεση ακόμα και στο βασικό σενάριο. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, από 6,1% στο βασικό σενάριο έως 7,5% στο δυσμενές το 2023 και από 2,6% έως περίπου 5% το 2024. Η Επιτροπή αναφέρεται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και σε κινδύνους που συνδέονται με το κόστος δανεισμού που θα αυξάνεται.
Η Ελλάδα: Ανθεκτική σχετικά με το μέσο ευρωπαϊκό όρο ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα έχει η Ελλάδα φέτος, 6%, με το ρυθμό ωστόσο να καταρρέει σε μόλις 1% το 2023 και 2% το 2024. Λόγω πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση του χρέους εμφανίζεται σημαντική, στο 156,7% του ΑΕΠ το 2024. Έως τα τέλη του 2023 αναμένεται να επιστρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και σε 2,2% του ΑΕΠ το 2024. Επιμένει ο πληθωρισμός, 10% φέτος, 6% το 2023 και 2,4% το 2024.
Η μάχη του πλαφόν: Σε Βαβέλ εξελίσσεται η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων με τις 15 χώρες να επαναφέρουν πιεστικά το θέμα του πλαφόν. Αμέσως μετά, με επιστολή της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), πριν την συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 του μήνα. Λίγο αργότερα σε ανάρτησή της η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, αναφέρεται σε μια νομοθετική πρόταση, όμως σε θολό χρονικό ορίζοντα. Πάντως οι 15 φέρονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν στο σύνολό του τον κανονισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, αν δεν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν.