Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία απέχει παρασάγγας από το success Story που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή μέσα, κάνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ζημιά και στην ίδια την οικονομία.
Αντί για ανάλυση, η στήλη αναδημοσιεύει σήμερα τα όσα σχετικά γράφει το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί συνδρομητικά, με πλούσια ύλη σε καθημερινή βάση!
Γράφει χαρακτηριστικά το K-Report:
Στην εσωτερική επικαιρότητα, ξεχωρίζουμε την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος:
Η προσγείωση της οικονομίας: Έρχεται σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και την άρση των περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.
Ο δημοσιονομικός κίνδυνος: Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται ακριβότερος και περιορίζεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενώ επιβαρύνεται η εξυπηρέτηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Ο σχετικός δημοσιονομικός κίνδυνος είναι μεσοπρόθεσμος: Εφόσον τα επιτόκια ξεπεράσουν την ονομαστική μεγέθυνση του ΑΕΠ, θα κινηθεί αυξητικά ο λόγος χρέους/ΑΕΠ και θα απαιτηθούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (νέο δημοσιονομικό σφίξιμο…) προκειμένου το δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο.
Τα δίδυμα ελλείμματα: Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η εικόνα του εξωτερικού τομέα. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -σημειώνεται. Η επιδείνωση του εξωτερικού τομέα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική επιβάρυνση της πανδημίας, σηματοδοτεί την επιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων -του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Και το κράτος δικαίου: Το Γραφείο επανέρχεται στον πολιτικό κίνδυνο, σημειώνοντας ότι στις αβεβαιότητες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις εκλογές έρχεται να προστεθεί η όξυνση της πολιτικής πόλωσης. Αφού αναφέρεται στη σημασία της εύρυθμης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, υπογραμμίζει ότι η ενίσχυσή τους είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί υποβάθμιση της ποιότητας διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου, που θα είχαν αρνητικές συνέπειες και για την οικονομία μακροχρόνια.