Σε ολισθηρό δρόμο βαδίζει η χώρα την προεκλογική περίοδο, με πρώτη ευθύνη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, αν κανείς κρίνει από τη «βίλα Ραγκούση» και τον Φράκτη του Έβρου!
Η «βίλα Ραγκούση» είναι ένα θέμα που ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στις εκλογές του 2012, ενώ επιχειρήθηκε από τη ΝΔ να γίνει θέμα και το 2014, λίγο πριν τις εκλογές του 2015 και τώρα επανέρχεται!
Για το θέμα του Φράκτη του Έβρου, ο πρωθυπουργός θυσιάζει κάθε ίχνους «κεντρώου» και φιλελεύθερου στοιχείου του προφίλ του, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει ψήφους από τα δεξιά του και να πλήξει σε ξενοφοβικά στρώματα τους αντιπάλους του, με πρώτη την αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελεί κα τον βασικό του αντίπαλο για την εξουσία.
Τι γράφει το Κ-Report
Η στήλη αναδημοσιεύει για το θέμα από το (υπεράνω κάθε υποψήφιας) Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή:
Μετά τα σπίτια και τα δάνεια πολιτικών αντιπάλων, ίσως η συζήτηση για τον φράχτη στον Έβρο έκανε κάποιους να αναθαρρήσουν ότι, επιτέλους, ο προεκλογικός διάλογος θα άγγιζε ένα σύγχρονο, εθνικό και παγκόσμιο θέμα, τη μετανάστευση. Λάθος. Η συζήτηση εξαντλείται εκεί, στη μισή εικόνα του προβλήματος, της προφύλαξης και της αποτροπής –για τον φράχτη στον Έβρο, για τον οποίο κανένα κόμμα δεν έχει αντίρρηση. Προηγήθηκε, την Πέμπτη, η ψήφιση του νέου μεταναστευτικού νόμου που κατηγορήθηκε, βάσιμα, για τον κοντόφθαλμο τρόπο που αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ανάγκη εργατικών χεριών – φέτος καταγράφονται περισσότερες από 200.000 κενές θέσεις εργασίας σε γεωργία, τουρισμό, κατασκευές - και τα ζητήματα μόνιμης εγκατάστασης, ενώ αγνοεί όσους βρίσκονται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα χωρίς ευκαιρίες νομιμοποίησης –όχι μόνο των ίδιων αλλά και της δεύτερης γενιάς.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι οι αριθμοί. Αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν σηκώνει «ασήκωτο βάρος» στο μεταναστευτικό:
Η πραγματική εικόνα: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία είναι 5 μετανάστες στους 1000 κατοίκους. Το Λουξεμβούργο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης (σχεδόν 40 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους), ακολουθούμενο από την Μάλτα (35). Η Ελλάδα, βρίσκεται περίπου στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 6 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους. Επίσης ενδιαφέρον είναι, ότι οι «σκληροί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία), που πρωτοστατούν στην μονοδιάστατη «πολιτική του φράκτη», είναι υποδοχείς περιορισμένου αριθμού μεταναστών. Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος πληθυσμός αλλοδαπών πολιτών καταγράφηκε στην Γερμανία (15,3 εκατ.), την Γαλλία (8 εκατ.) και Ισπανία (7,4 εκατ.). Η Ελλάδα, με περίπου το 8% του πληθυσμού να έχει γεννηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ, είναι στη μέση της σχετικής κατάταξης. Το ενδιαφέρον των στοιχείων της Eurostat είναι, ότι χώρες με τους λιγότερους μετανάστες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ξενοφοβίας από τις χώρες που φιλοξενούν περισσότερους.
Καθ’ ημάς, πάντως, η πρώτη βδομάδα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, κλείνει με τον «φράχτη». Επί της ουσίας του θέματος, η ΝΔ επιχειρεί με αυτό να υψώσει φράχτη στα δεξιά της και, ει δυνατόν, να προσελκύσει ψηφοφόρους που βρίσκονται δεξιά της Δεξιάς.
Κ. Μητσοτάκης: Υπέγραψε χθες, σε εκδήλωση στον Έβρο, την επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, τον οποίο χαρακτήρισε εθνική αναγκαιότητα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να πληρώσει για το ακριβό αυτό έργο ο Έλληνας φορολογούμενος και όχι η ΕΕ. Κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει την κατασκευή του ή αν θα τον κατεδαφίσει. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «μια εθνική εξαίρεση», δήλωσε.
ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Μουζάλας, Δ. Παπαδημούλης δεν τάχθηκαν κατά του φράχτη αλλά κατά της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού μόνο με αστυνομικά μέσα. Ο αρμόδιος Τομεάρχης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «κάνει σόου» στον φράχτη.
Ν. Ανδρουλάκης. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Οι Σοσιαλδημοκράτες λέμε ‘ναι’ στη φύλαξη των συνόρων, αλλά ‘ναι’ και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι τέσσερα χρόνια δεν έθεσε το θέμα αυτό στο ΕΛΚ ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.