Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των γαλλικών εκλογών- 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των γαλλικών εκλογών- 7 ερωτήσεις και απαντήσεις
Κυριακή, 07/07/2024 - 10:07

Τι μπορεί να συμβεί την Κυριακή το βράδυ, πώς θα αντιδράσει ο Μακρόν, τι διεργασίες αναμένονται για την επόμενη μέρα.

Τρία σενάρια υπάρχουν για το βράδυ της Κυριακής στις -κρισιμότατες- εκλογές στη Γαλλία.

1. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ: Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν είναι το πλέον πιθανό σενάριο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Αν συμβεί η Γαλλία, χώρα πολιτικό εργαστήριο για την Ευρώπη, θα έχει για πρώτη φορά μετά το δωσιλογικό καθεστώς Βισύ την περίοδο 1940-44 ακροδεξιά κυβέρνηση. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα υποχρεωθεί σε μια δύσκολη συγκατοίκηση, που τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα ο Πρόεδρος δεν μπορεί να προκαλέσει εκ νέου εκλογές πριν περάσει ένα έτος από τις προηγούμενες.

2. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ: Τότε η Λεπέν θα αναζητήσει "αποστάτες" βουλευτές από άλλα δεξιά κόμματα προκειμένου ο ευνοούμενός της Ζορντάν Μπορντελά να σχηματίσει κυβέρνηση. Για την αυτοδυναμία να σημειώσουμε ότι χρειάζονται 289 έδρες.

3. ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ Η ΛΕΠΕΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ: Η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε ακυβερνησία, ακόμα και σε κυβερνητική παράλυση, με πιθανότητες σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρότι δε ο Μακρόν το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραίτησής του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κυβερνητικό σχήμα που θα ορίσει δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αποκλείεται να κάνουν πρόταση μομφής από κοινού το κόμμα της Λεπέν και του Λαϊκού Μετώπου! Το γεγονός της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ενδέχεται να απαιτήσει να μείνει στη θέση της η νυν κυβέρνηση.

4. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ; Το τελευταίο σενάριο που φέρεται να εξετάζει (αλλά όχι το μόνο), είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό την Κριστίν Λαγκάρντ ή άλλο πρόσωπο, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας με Μόντι και Ντράγκι. Τεχνοκράτες πρωθυπουργοί στην Ιταλία που δεν εμπόδισαν, όμως, την Μελόνι να έρθει στην κυβέρνηση- Άλλωστε, Μελόνι και Λεπέν διαγκωνίζονται για το ποια είναι πιο ...κεντροδεξιά!

5. ΤΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στη Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών δεν δείχνει να έχει βάση, καθώς στο κόμμα του (μοιραίου) Μακρόν υπάρχουν ουκ ολίγοι που ασπάζονται τη θεωρία των "δύο άκρων" και δεν θέλουν να ακούν για τον Μελανσόν. Αντιθέτως, φαίνεται να προωθείται μια κεντροαριστερά συνεργασία με το κόομα Μακρόν, τους σοσιαλιστές και τους "μετριοπαθείς" της Αριστεράς, κάτι παρόμοιο δηλαδή με το σχήμα της κεντροαριστεράς που προωθείται στην Ελλάδα.

6. ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΠΕΝ; Μεγάλο του μέρος ΟΧΙ! Στο πρόσωπο της Λεπέν και το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης βλέπουν αρωγούς στην προσπάθειά τους για περικοπή των εγατικών δικαιωμάτων και αύξηση των υπερκερδών τους. Όπως έγινε με το ναζισμό του Χίτλερ, όπως έγινε και με κάθε ακροδεξιό κόμμα που ήρθε στην εξουσία.

7. ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΑΚΡΑΙΟ Ή ΟΧΙ) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΡΟΕΛΑΣΗ: Όχι. Ο Μακρόν είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα. Τα έγραψε πολύ καλά στο Dnews ο συνάδελφος Γιάννης Αλμπάνης.