Ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν, το ενδιαφέρον δείχνει να επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα στην οικονομία και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, αλλά και στο πρόσωπο που αποτελεί το φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η στήλη αναδημοσιεύει από το Kreport Newsletter των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή καθημερινά και που κάθε Τετάρτη αποστέλλει στους συνδρομητές του το "Γράμμα από την Τουρκία", για το οποίο φροντίζουν ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη:
Με την απαισιοδοξία να υποβόσκει στην αντιπολίτευση και τον Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύεται κι άλλο μετά την απόφαση του Σινάν Ογάν να τον στηρίξει, η Τουρκία είναι στην τελική γραμμή για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Πολύ εντυπωσιακή στον σύντομο προεκλογικό αγώνα του β’ γύρου η αλλαγή πολιτικής της αντιπολίτευσης. Πάντως, οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές κρατούν ψηλά στη δημόσια ατζέντα την «οικονομική λαίλαπα» που βλέπουν να έρχεται μετά τις εκλογές.
Η μετάλλαξη της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση ενώ προσπαθεί να κρατήσει την συνοχή της κάνει μια μεγάλη στροφή προς τον εθνικισμό, με ακραία αντιπροσφυγική ρητορική αλλά, παράλληλα, το CHP και ο Κιλιτσντάρογλου είναι εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μην αποξενώσουν τους Κούρδους. Βασική στρατηγική της αντιπολίτευσης εν όψει της Κυριακής είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρόκειται για «δημοψήφισμα». Επιστράτευσε ακόμη και το συναίσθημα του φόβου, σε πλήρη αντίθεση με το μέχρι τώρα αφήγημα περί ειρηνικής συμβίωσης, συμπερίληψης της διαφορετικότητας και εξωστρέφειας.
«Οι πρόσφυγες και τα κορίτσια μας»: Σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε να «προσέλθουν στην κάλπη όσοι αγαπούν την πατρίδα τους πριν οι πρόσφυγες που έρχονται σκοτεινιάσουν εντελώς τη ζωή των κοριτσιών μας. Θυμηθείτε, αυτό είναι ένα δημοψήφισμα». Κι αλλού: «Αποδέχομαι αν με αγαπάτε ή όχι. Αλλά αν αγαπάτε το παιδί σας, αποφασίστε. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί αν έρθει αυτή η νοοτροπία που βλέπει από κάτω τα κορίτσια! Να θυμάστε ότι η ψήφος σας δεν είναι για μένα, αλλά για το παιδί σας. Όσοι αγαπούν την πατρίδα τους πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες».
Νέα επικοινωνιακή πολιτική: Σύμφωνα με το Al Jazeera, η αντιπολίτευση υιοθέτησε 5 αλλαγές στην επικοινωνιακή της πολιτική:
-Όξυνε το αντιπροσφυγικό αφήγημα.
-Ο Κιλιτσντάρογλου, από απλός Τούρκος που στέλνει μηνύματα από την κουζίνα του, δοκιμάζει να μεταμορφωθεί σε πολιτικό με σκληρό λόγο και πυγμή
-Πρόβαλλε τον Ιμάμογλου ως το πραγματικό αντίπαλο δέος στον Ερντογάν.
-Προετοιμάζεται για συστηματικές ενστάσεις στις καταμετρήσεις το βράδυ των εκλογών.
Συνομιλητές του ΚReport εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική δεν θα σταθεί ικανή να φέρει περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους στον Κιλιτσντάρογλου -όσες έχει ανάγκη για την εκλογική νίκη.
Νέες ακροβασίες και στο βάθος ΔΝΤ;
Αν ο Τούρκος πρόεδρος κερδίσει ξανά, όπως προβλέπεται, θα αναζητήσει με τη Ρωσία τρόπο να μειώσει ή να αναβάλει πάλι τις πληρωμές για την ενέργεια. Επίσης προβλέπεται νέα επίσκεψη στις αραβικές χώρες για τη πώληση κι άλλων τουρκικών "φιλέτων". Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Το κλειδί είναι η Δύση. Πιθανότατα, θα κλείσει το μάτι σε ΗΠΑ, ΕΕ, ίσως να προσεγγίσει και την Κίνα, παρότι στις προτεραιότητες του Πεκίνου δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Για την προσέγγιση της Δύσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της οικονομίας σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν. Κανείς δεν πρόκειται να εμπιστευτεί πάλι τον Τούρκο πρόεδρο, αν δεν τοποθετήσει ένα αξιόπιστο πρόσωπο στο υπουργείο Οικονομικών για να διαπραγματευτεί ειδικά με τη Δύση.
Οι τελευταίες συζητήσεις φέρνουν στο προσκήνιο το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος σχολιάζεται θετικά στις διεθνείς αγορές. Πάντως, οι περισσότεροι οικονομολόγοι, εντός και εκτός Τουρκίας, συγκλίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία παρά μόνο ο διεθνής δανεισμός, όσο κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται εμφατικά αυτό το ενδεχόμενο.
Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι η όποια νέα κυβέρνηση, μετά τον προεκλογικό εκτροχιασμό, θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές και θα επιβάλλει πρόσθετους φόρους, ξεκινώντας από ρακί, μπύρα και ρύζι, ενώ στη συνέχεια προβλέπονται αυξήσεις ντόμινο σε όλα τα αγαθά.