Αμηχανία επικρατεί ακόμα μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του «Σκάι ότι προτίθεται να κινηθεί στα ελληνοτουρκικά στη βάση μιας τολμηρής ατζέντας με στόχο του σε βάθος χρόνου την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκάλεσε η τοποθέτησή του πως αν «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Τα ερωτήματα τώρα ξεκινούν: τι ακριβώς συζήτησε με τον Ερντογάν; Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος το ενδεχόμενο η χώρα του να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ποιος ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Ουάσιγκτον, αλλά και του Βερολίνου που έχει εδώ και χρόνια στην πράξη την πρωτοβουλία του «διαμεσολαβητή» μεταξύ των δυο χωρών; Και γιατί δεν έχει ενημερώσει το Μαξίμου τους αρχηγούς των κομμάτων και, πολύ περισσότερο, τους έλληνες πολίτες για την προεκλογική περίοδο;
«Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που διατυπώνεται μια τόσο σαφής άποψη υπέρ της λύσης των διαφορών μας με την Τουρκία δια της παραπομπής στην Χάγη, αντί της παραπομπής τους στο μέλλον. Και είναι, ασφαλώς, η πρώτη φορά που διατυπώνεται αισιοδοξία ότι αυτή η λύση, έστω δύσκολα, δεν αποτελεί χίμαιρα», σημειώνει με νόημα το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί με συνδρομητική μορφή σε καθημερνή μορφή και με πλούσια ύλη.
Γράφει χαρακτηριστικά το K-Report:
«Στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία, όχι απλώς να εξασφαλίσουμε ηρεμία και να αποφύγουμε εντάσεις. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια λύση, η οποία δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από την παραπομπή της διαφοράς στην Χάγη. Έστω και αν «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Με αυτήν την τολμηρή διατύπωση περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα και τη Σία Κοσιώνη, την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν, η οποία, είπε, έγινε σε καλό κλίμα και μπορεί να γίνει ευκαιρία επανεκκίνησης μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, που διατυπώνεται μια τόσο σαφής άποψη υπέρ της λύσης των διαφορών μας με την Τουρκία δια της παραπομπής στην Χάγη, αντί της παραπομπής τους στο μέλλον. Και είναι, ασφαλώς, η πρώτη φορά που διατυπώνεται αισιοδοξία ότι αυτή η λύση, έστω δύσκολα, δεν αποτελεί χίμαιρα. Εδράζεται στην εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι η Άγκυρα «φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική πολιτική της, που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά συνολικά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει αυτήν την εκτίμηση περί στροφής, ο Τούρκος πρόεδρος, με χθεσινές δηλώσεις του (α) χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «κύριο φόρουμ διαβούλευσης για θέματα άμυνας και ασφάλειας» και (β) τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για «επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης».
Σημειώστε σχετικά ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, υπό τον όρο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς λύση δύο κρατών στο τραπέζι. Αποκάλυψε δε, ότι έθεσε στον Ερντογάν το θέμα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Θράκη.