Καλά προετοιμασμένος είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το ενδεχόμενο συνυποσχετικού για τη Χάγη και «σε κάθε περίπτωση» για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και τη ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές πως η προετοιμασία του διαλόγου έχει γίνει πολύ πριν τις εκλογές, με καθοριστικό ρόλο Ουάσιγκτον και Βερολίνου, ως ενός συνολικότερου σχεδίου για την αρχή της επιστροφής της Άγκυρας στη Δύση.
Καθοριστικές για την πορεία του διαλόγου στο εξής είναι οι δυο νέες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν:
-Η πρώτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται 9 και 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, συνεπώς η συνάντηση θα προγραμματιστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.
-Η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να διεξαχθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών που θα διεξαχθεί, όπως ανακοινώθηκε στο Βίλνιους, στη Θεσσαλονίκη. Πιθανότερος μήνας διεξαγωγής είναι ο Νοέμβριος, ώστε να υπάρχει μια ικανοποιητική χρονική διάρκεια από τον Σεπτέμβριο και τη συνάντηση των δυο ανδρών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο –όπως είπαμε- της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ως γνωστόν, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του διαλόγου, θα παίζουν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν. Οι δυο τους θα έχουν τακτικές συναντήσεις ακόμα και ανά δίμηνο, πέραν των συναντήσεων που θα έχουν στο περιθώριο συμμετοχών τους σε συμβούλια διεθνών οργανισμών.
-Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα έχει (υπό την εποπτεία Γεραπετρίτη) την ευθύνη των διερευνητικών επαφών και θεμάτων «χαμηλότερης ισχύος», όπως θέματα δικαιοσύνης, αστυνομίας, μετανάστευσης κοκ.
-Ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, που έχει εξελιχθεί σε …αναντικατάστατο στέλεχος στο υπουργείο Εξωτερικών, θα έχει την ευθύνη της οικονομικής διπλωματίας.
-Ο Νίκος Δένδιας, πέραν των θεμάτων άμυνας, θα «τρέχει» και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), λόγο επί των οποίων, πάντως, αν και δευτερεύοντα, διαθέτει και το υπουργείο Εξωτερικών.
Βεβαίως, έχει το ενδιαφέρον του πώς θα εξελιχθεί στην πορεία η σχέση Βασιλίσσης Σοφίας με συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, παρότι όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό. Και είναι και όλοι τους εξωκοινοβουλευτικοί, ώστε κατά το δυνατόν να μην υπολογίζουν το πολιτικό κόστος!
(Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο iEidiseis)