Οι ανατροπές και τα μηνύματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συζητούνται ασφαλώς για πολύ καιρό. Οι ερμηνείες που θα δώσουν τα κόμματα, αλλά και οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν, θα δείξουν αν στις ευρωεκλογές θα υπάρξει δεύτερη κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση και αν θα αρχίσει να διαμορφώνεται εναλλακτική κυβερνητική λύση, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανακερδίσει πλήρως την ατζέντα ή εάν η χώρα θα αρχίσει να μεταβαίνει σε ένα γκρίζο τοπίο.
Η στήλη αναδημοσιεύει την ανάλυση από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα για τα πρώτα συμπεράσματα και τα πρώτα ερωτήματα που δημιουργούνται από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.
Το K-Report που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητικά βάση με πλούσια ύλη, αναφέρει τα εξής για το θέμα:
Ήταν σαν το «αόρατο χέρι» της εκλογικής αγοράς (για να θυμηθούμε τον παρεξηγημένο Άνταμ Σμιθ) να παρενέβη για να διορθώσει μια ακραία ανισορροπία πολιτικής προσφοράς και ζήτησης. Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε προκύψει μια εικόνα απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ, που είχε εκλέξει τους υποψηφίους της σε επτά περιφέρειες και προηγείτο σε άλλες τέσσερις, με ποσοστά υψηλότερα από εκείνα των εκλογών του Ιουνίου. Ο δεύτερος γύρος έφερε μια ισχυρή «διόρθωση»: Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα (προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού που τις υποστήριξε με ζήλο, ζητώντας να ξαναβαφτεί ο χάρτης μπλε) έχασαν στις πέντε από τις έξι περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους -Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Η εκλογή του Χ. Δούκα απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη ήταν η μεγάλη έκπληξη στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Αγγελούδης εκλέχτηκε με 34 μονάδες διαφορά από τον Κ. Ζέρβα. Όσον αφορά τις περιφέρειες, η μεγάλη ανατροπή έγινε στη Θεσσαλία, όπου ο Δ. Κουρέτας επικράτησε του Κ. Αγοραστού. Καθεμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η συνολική, όμως, εικόνα είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση από ένα εκλογικό σώμα που αντέδρασε τόσο στην αίσθηση αλαζονείας όσο και (κυρίως…) στην παλαιοκομματική τακτική του εκβιασμού του εκλογικού σώματος, «ψήφισε τον δικό μου να σου δώσω τα λεφτά» - τακτική στην οποία πρωτοστάτησαν Αυγενάκης και Γεωργιάδης.
Ρεκόρ αποχής: Να σημειώσουμε, ωστόσο, την κολοσσιαίων διαστάσεων αποχή, που κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ: Ένας στους δέκα ψηφοφόρους της προηγούμενης Κυριακής απείχαν, η συμμετοχή έπεσε στο 31,2% μόλις από το 42,6% που ήταν στον πρώτο γύρο. Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε σε Θεσσαλία, Ιόνια και Πελοπόννησο. Στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο 26,72% από 33,42% και στη Θεσσαλονίκη στο 40,59% από 52,5%, εδώ.
Το πολιτικό ερώτημα: Τι συνέπειες θα έχει αυτό το πολιτικό μήνυμα της κάλπης; Θα εξαρτηθεί από το πως θα αντιδράσει η εξαιρετικά μουδιασμένη ακόμη κυβέρνηση, πως θα διαχειριστεί την επιτυχία του το ΠΑΣΟΚ και αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει από την σχεδόν ολική απουσία που είχε χτες. Το κεντρικό πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο μήνυμα της κάλπης: Με μεταρρυθμιστική φυγή προς τα εμπρός ή με μια φοβισμένη αναδίπλωση ενόψει των ευρωεκλογών;..
Ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ: Τα νέα πρόσωπα, με ήπιο λόγο και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά επικράτησαν, δείχνοντας τι είδους υποψήφιους και μοντέλο αντιπολίτευσης προτιμούν οι πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε στον μεγάλο νικητή του β΄ γύρου, καθώς έχει εκλέξει δημάρχους στους τρεις μεγάλους δήμους και σε περίπου άλλες 100 πρωτεύουσες νομών, με στελέχη του ή πρόσωπα που προέρχονται από τις γραμμές του. Ενίσχυσε τις θέσεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μην έχοντας δικούς του υποψήφιους, στήριξε υποψηφιότητες, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ, ενώ το κάλεσμα για συνεργασία, που απηύθυνε ο Στ. Κασσελάκης, δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση.
Οι πολιτικοί αρχηγοί: Για μία όχι ιδιαίτερη καλή βραδιά για τη ΝΔ αλλά και για κυβέρνηση που οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ως πρώτη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη χαρακτήρισε εκ του μακρόθεν τα αποτελέσματα ο Στ. Κασσελάκης. Για μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη, ήττα της αμετροέπειας, της αλαζονείας και των πελατειακών πρακτικών, μίλησε ο Ν. Ανδρουλάκης. Για νίκη που έδειξε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική, μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας.