ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ; Γιατί γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι αρνητικό για τον ίδιο (ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει τρίτο κόμμα στις μετρήσεις και σε ορισμένες από αυτές πιθανόν και τέταρτο), όπως γνωρίζει και ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του σε μια τέτοια περίπτωση τον περίμεναν στη γωνία για να θέσουν θέμα ηγεσίας και να τον αλλάξουν. Ο ίδιος ζήτησε "τριετές κλειστό συμβόλαιο" στην ηγεσία, να ηγηθεί δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία στις εθνικές εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, κάτι που φυσικά ήξερε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Με την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, πάντως επιχειρεί -εφόσον κερδίσει- να χρεώσει το δυσμενές αποτέλεσμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που -σύμφωνα με τον ίδιο- τον υπονόμευσαν, αλλά και να απαλλαγεί από αυτούς ελέγχοντας πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντάς του όνομα, σύμβολα και δομές και καθιστώντας τον ένα προσωποκεντρικό κόμμα!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ; Θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη, που μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές. Αν χάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τα όσα λέει και στη συνέντευξή του στα "Νέα του Σαββατοκύριακου", θεωρείται βέβαιον ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και, πιθανότατα, θα δημιουργήσει νέο κόμμα. Αν χάσουν οι αντίπαλοί του είναι θέμα χρόνου πότε θα αποχωρήσουν είτε ...συντεταγμένα, είτε φυλλορροώντας! Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σημείο τομής για το χώρο μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ, ο οποίος και θα ανασυντεθεί χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμα με ποιον επικεφαλής και αν θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, αν το ΠΑΣΟΚ με τα απαραίτητα ανοίγματα και αλλαγές θα μπορέσει να ηγηθεί ή εάν ο χώρος θα τριχοτομηθεί, παραπέμποντας την όποια ανασύνθεση για αργότερα.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ; Πολύ δύσκολο, αλλά και πολύ ...πιθανό, να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη μετά τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 36 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 32 και είτε αποχωρήσει ο Κασσελάκης είτε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, εφόσον δεν παραδώσουν τις έδρες, αξιωματική αντιπολίτευση θα καταστεί το ΠΑΣΟΚ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, που χωρίς να γίνουν εκλογές ένα κόμμα θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα την κερδίσει ένα άλλο!
ΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ; Είναι σαφές πως το Μαξίμου θα ποντάρει στον Στέφανο Κασσελάκη. Φαίνεται από τις παρεμβάσεις τηλεοπτικών σχολιαστών που θέλουν τα πολλά τελευταία χρόνια να συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις, τα πρωτοσέλιδα των ...ναυαρχίδων συγκροτημάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κοκ. Και είναι φυσιολογικό, καθώς πολιτικά και ιδεολογικά δεν θεωρούν τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ικανό αντίπαλο να τους απειλήσει- άλλωστε στις προηγούμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υπουργός στην κυβέρνησή του- εξ ου και αυτός θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν εκφωνεί το σύνθημα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά"!
ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΥΠΕΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ; Δύσκολο, αλλά δεν θα το αποκλείαμε τελείως. Ήδη όλοι ερμηνεύουν την παρέμβασή του ως προτίμηση στην Όλγα Γεροβασίλη και ως αποδοκιμασία στον Στέφανο Κασσελάκη.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΑΚΗΣ; Πρόκειται για δυο πρόσωπα με σημαντικές οργανωτικές δυνάμεις. Ο Νίκος Παππάς παρότι ήταν στη σύσκεψη που επέλεξε την Όλγα Γεροβασίλη ως επικεφαλής του μπλοκ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση. Ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε μια διφορούμενη δήλωση που απορρίπτει ουσιαστικά και τους δυο υποψηφίους, γεγονός που από κάποιους ερμηνεύεται πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ; ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ; Δεν αποκλείεται. Πέραν της "υποψίας" για τον Παύλο Πολάκη, που πάντως δύσκολα θα δούμε υποψηφιότητά του, ανοιχτό παρέμεινε ως την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την ηγεσία και του πρωτοεκλεγμένου βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργου Καραμέρου.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ; Ο Στ. Κασσεελάκης θέλει πιο γρήγορα, οι αντίπαλοί του πιο αργά. Οι λόγοι ευνόητοι.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ; Θα αποφασίσει το Συνέδριο. Είτε όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Μελών, είτε όποιος θελήσει να γραφεί μέλος έως και την ημέρα της ψηφοφορίας. Πιθανότερο το δεύτερο!