Θυμίζουν ότι με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον τότε ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, τον Σεπτέμβριο του 2022, για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, “ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας ESM της γειτονικής χώρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Telma ανέφερε πως συμφωνήθηκε με την ελληνική πλευρά η μεταφορά ελληνικού λιγνίτη στη Βόρεια Μακεδονία στις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στα Μπίτολα και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι.
Παράλληλα συμφωνήθηκε από την Ελλάδα η πώληση μαζούτ για τη μονάδα στο Νεγκοτίνο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας αποφασίστηκε η Βόρεια Μακεδονία να προμηθευτεί από τη χώρα μας 1.000.000 τόνους λιγνίτη και 250.000 τόνους μαζούτ σε ανταγωνιστική τιμή για ένα χρόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η μεταφορά λιγνίτη αφορούσε κυρίως από τα λιγνιτορυχεία της Αχλάδας”.
“Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε από το 2019 στη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη ελαχιστοποίηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη στη χώρα μας για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Η απεξάρτηση από το λιγνίτη συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα δε γίνεται όμως κατανοητό πως επιτυγχάνεται αυτό όταν σταματάει η χρήση του στην Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο αλλά ταυτόχρονα μεταφέρεται για χρήση στα Μπίτολα σε απόσταση 68km και 43km αντίστοιχα” παρατηρούν.
Στο πλαίσιο αυτό θέτουν στον Υπουργό σειρά ερωτημάτων σχετικά με το αν συνεχίζεται η πώληση λιγνίτη από τα ελληνικά ορυχεία στη Βόρεια Μακεδονία, σε τι ποσότητες και σε ποια τιμή. Ζητούν επίσης να γίνει γνωστό ποιο είναι το τρέχον κόστος προμήθειας ρεύματος και αν έχουν διασφαλιστεί τα απαιτούμενα αποθέματα για τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Τέλος ρωτούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ – MEPSO (Σύστημα Μεταφοράς της Βόρειας Μακεδονίας) για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.