ήμερα ο Κώστας Σκρέκας και η Αλεξάνδρα Σδούκου θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια της DG Energy, προκειμένου να συζητήσουν τον νέο μηχανισμό, ο οποίος έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί από αρχές Ιουλίου.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η 1η Ιουλίου είναι κοντά και φέρνει μαζί της και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία θα προκαλέσει τροποποιήσεις στους λογαριασμούς και αναστάτωση στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων, για τις οποίες θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει εδώ και περίπου 10 ημέρες το εθνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες, μαζί με τις όποιες επεξηγήσεις της έχουν ζητηθεί, ενώ έχει ήδη στα χέρια της και την πρώτη γραπτή αντίδραση των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με αυτό, η εγχώρια παραγωγή ρεύματος θα εισπράττει μια νέα τιμή που θα αποτελεί συνάρτηση του μεταβλητού κόστους των μονάδων συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
Στις θερμοηλεκτρικές μονάδες κάθε ημέρα θα ορίζεται και μια νέα ανώτατη τιμή, προκειμένου το κόστος τους να επαναπροσδιορίζεται σε ημερήσια βάση, καθώς τμήμα του εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες.
Για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, όσο και τις ΑΠΕ, θα καθοριστεί μια σταθερή ανώτατη τιμή, 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα, στην οποία και θα αγοράζεται το ρεύμα.
Στην περίπτωση που οι προσφορές κάποιων μονάδων είναι για κάποιες ώρες, μικρότερες από την ανώτατη τιμή, τότε θα πληρώνονται στην τιμή της προσφοράς τους.
Προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές λιανικής, το ελληνικό μοντέλο προβλέπει και επιπλέον παρέμβαση, με την παροχή επιδότησης στα τιμολόγια, έτσι ώστε να απορροφάται η διαφορά που απομένει ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα και το κόστος προμήθειας των εταιρειών.
Η έγκριση του ελληνικού σχεδίου θεωρείται πολύ πιθανή, αφενός γιατί δεν διαταράσσει την ουσία του Target Model, αφού οι εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος θα συνεχίσουν να τιμολογούνται κανονικά με βάση τις τιμές χονδρικής και αφετέρου γιατί κάνει χρήση ενός εκ των μέτρων που έχει προτείνει κατ’ επανάληψη η Κομισιόν.