Η ΡΑΕ βάζει μπρος τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή

Η ΡΑΕ βάζει μπρος τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή
Τετάρτη, 08/06/2022 - 07:00

Με τις καταγγελίες -παράπονα των καταναλωτών ιδιαίτερα για τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΡΑΕ να αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, η Αρχή βάζει μπροστά την θεσμοθέτηση του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στόχο έχει μια ολιστική προσέγγιση των καταγγελιών και όχι απλώς επί της ουσίας, διεκπεραιωτική, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το Σεπτέμβριο του 2021 -οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής παραπόνων καταναλωτών MyRae (https://my.rae.gr/)- έως σήμερα έχει γίνει αποδέκτης 7.000 παραπόνων και καταγγελιών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τι ισχύει σήμερα

Οι καταναλωτές μπορούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας να υποβάλλουν αίτημα στη ΡΑΕ με καταγγελία για οποιοδήποτε θέμα αφορά τις εταιρείες ενέργειας ή τους διαχειριστές. Το αίτημα μεταβιβάζεται αρμοδίως και δίνεται η απάντηση. Για κάθε αίτημα παρέχεται νη δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίψουν έως και τρεις φορές την απάντηση που λαμβάνουν από την εταιρεία ως ανεπαρκή.

Μετά την τρίτη απόρριψη από τον καταναλωτή το αίτημα καταχωρείται οριστικά ως απορριφθέν.

Σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του προμηθευτή ή διαχειριστή σε ένα παράπονα τότε πρακτικά έχει δύο επιλογές είτε να προχωρήσει σε καταγγελία στη ΡΑΕ για θέματα όμως ρυθμιστικά όπως για παράδειγμα η παραβίαση άρθρου του Κώδικα Προμήθειας είτε στη διευθέτηση αστικής διαφοράς στα δικαστήρια.

Δωρεάν επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών- προμηθευτών

Στην κατεύθυνση της επίλυσης/ διευθέτησης των διαφορών μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών εντάσσεται και η πρωτοβουλία για τη λειτουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει εκτός από την καταγγελία του καταναλωτή και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης με τον πάροχο. Ο στόχος είναι, ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής να παρεμβαίνει αποτελεσματικά, γρήγορα και δωρεάν για την επίλυση αστικών διαφορών των καταναλωτών με τους προμηθευτές.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΡΑΕ διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη κλειστή διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα ενημέρωση Αγοράς για πρόθεση θέσπισης Ενεργειακού Διαμεσολαβητή

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τους διαχειριστές των Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΕΔΑ) και των καταναλωτικών οργανώσεων.

Στην Ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Προέδρος της ΡΑΕ, Αναπλ. Καθ. ΑθανάσιοςΔαγούμας και θα γίνουν παρουσιάσεις από τον Επικ. Καθ. Κομνηνό Κόμνιο, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ και τους Ιωάννη Μιχόπουλο και Βαγγέλη Πάλλη, MyRAE & ENOMOS Project Leader.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/06/2022 - 10:01