Όπως προκύπτει από παράγοντες της αγοράς οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν έχουν κληθεί για να συμβάλλουν με τις απόψεις τους σε ένα θέμα που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς, αλλά δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκτιμούν ότι το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αντιβαίνει τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το ερώτημα δεν είναι τι προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που εστάλη στις Βρυξέλλες αλλά τι θα περιλαμβάνει το κείμενο που θα γυρίσει πίσω.
Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι με δεδομένο το coupling με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, τις ημέρες που η ελληνική αγορά θα είναι φθηνότερη, η ενέργεια θα ρέει προς τις γειτονικές χώρες, κάτι που προβλέπει η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση όμως και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται σύμφωνα με το πλαφόν που θα έχει ορίσει η νομοθετική ρύθμιση, τα επιπλέον χρήματα για παράδειγμα των ιταλών προμηθευτών θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιταλοί, ή οι Βούλγαροι καταναλωτές θα συμβάλλουν στην επιδότηση των Ελλήνων καταναλωτών.
Αυτή η ρύθμιση όπως εξηγούν πηγές της αγοράς δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν καθώς παραβιάζει τις αρχές της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει σταλεί από την περασμένη εβδομάδα ώστε να δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν άμεσα και να μπορέσει εγκαίρως να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Στόχος του νέου μηχανισμού, ο οποίος για να εφαρμοστεί θα πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, είναι η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου.
Για να γίνει αυτό οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αποζημιώνονται με βάση πλαφόν ανά τεχνολογία που θα οριστεί με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά οι προμηθευτές θα αγοράζουν στην τιμή της προημερήσιας αγοράς. Ο νέος μηχανισμός, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα θέτει ανώτατο όριο αποζημίωσης για κάθε μονάδα παραγωγής και με αυτόν τον τρόπο θα ανακτώνται στην «πηγή» τα υπερέσοδα που δημιουργούνται από την εκκαθάριση της αγοράς στην οριακή τιμή που ορίζει η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.
Τα επιπλέον χρήματα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να συνεχίσουν να επιδοτούνται οι τελικοί καταναλωτές.