Πρώτον, όπως είπε, δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
Δεύτερον, προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
Τρίτον, θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Προβλέπουν μεταξύ άλλων ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, την εξοικονομηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, πχ στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχεύτεσης, μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού όπως είναι inverter στα αντλιοστάσια.
Τις πρωτοβουλίες παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται σε τρεις άξονες, τους οποίους περιέγραψε ο κ. Σκρέκας:
1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εκτός των κλιματιστικών, στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε οδοφωτισμό και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, μέσα από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και εντός Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα.
Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι ο φορολογούμενος ωφελείται από το σχέδιο γιατί αυτός πληρώνει τη δαπάνη. Το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, τόνισε.
Όπως επεσήμανε, για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα.
«Υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης και «θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».
Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές.
- Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου
-Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα καταγράφονται οι παλαιότεροι και οι νεότεροι λογαριασμοί ρεύματος ανά δημόσιο κτίριο
- Ο οδοφωτισμός έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος
- Κίνητρα για παροχή επιπλέον ενισχύσεων
- Ενα κομμάτι θα δοθεί σε κάθε περίπτωση κι ένα άλλο σε δημόσιους φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση
- Οι δημόσιοι φορείς που δεν πετύχουν τους στόχους πρέπει να βρουν τρόπους, αν όχι από την ενέργεια, από αλλού
- Δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα γιατί μπορεί να έχουμε αδικίες
- Κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών, ακόμη κι αν πετύχει οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, γιατί αν έκανε τη συντήρηση, θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία
- Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να βρουν μόνοι τους πόρους