Ο φόβος πλέον είναι μήπως φτάσει η τιμή του φυσικού αερίου και τα 250 -300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς θα απειληθεί ο νέος μηχανισμός της χονδρικής αγοράς, καθώς ήδη τα αρμόδια υπουργεία έχουν υπολογίσει τους πόρους χρηματοδότησης του σε περίπου 850 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ως μέση τιμή χονδρικής τα 225 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Με δεδομένο πως χθες η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ανήλθε στα 323, 78 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε με το νέο μηχανισμό σίγουρα θα απαιτηθούν και άλλα χρήματα που θα αναζητηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή επί της ουσίας από τους φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται, πως με βάση το μηχανισμό με τον οποίο αντιδρούν οι πάροχοι ενέργειας θα εφαρμοστεί ένα πλαφόν στην αποζημίωση των παραγωγών. Η διαφορά μεταξύ της μέσης τιμής της μεγαβατώρας και της τιμής που θα διαμορφωθεί μετά το πλαφόν θα πηγαίνει στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για τις επιδοτήσεις ρεύματος.
Όπως μεταφέρει στέλεχος της αγοράς στο iEnergeia.gr επικρατεί αναβρασμός λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν έρθει χιλιάδες νοικοκυριά, που γεννά το φόβο για νέο κύμα ληξιπρόθεσμων χρεών. Από την άλλη πλευρά, κάνει λόγο για αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μπορεί να έχουν αποτέλεσμα μετά από 4-5 χρόνια, όμως δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά πράγματα για τη μεταβατική περίοδο. «Δεν βλέπω κινήσεις για το τι θα γίνει σήμερα», προσθέτει.
Σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος καταγράφει αύξηση 15,43% σε σχέση με χθες και ανέρχεται στα 373, 73 ευρώ ανά μεγαβατώρα.