Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με την λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την άνοιξη του 2023. Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά αναζητά μια λύση με τη γειτονική Ιταλία σε σχέση με την αποθήκευση φυσικού αερίου.
Οι χθεσινές αποφάσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν περιλαμβάνουν δύο σκέλη δράσεων: το πρώτο σκέλος είχε να κάνει με τις δράσεις εξοικονόμησης φυσικού αερίου με ταυτόχρονη αλλαγή καυσίμου όπου είναι εφικτό και το δεύτερο σκέλος αφορούσε την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και την εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει κάποιες δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου και των ΟΤΑ τα οποία θα αξιολογηθούν σε βάθος 12μηνου, με κάθε υπηρεσία να ορίζει έναν ενεργειακό επιθεωρητή. Οι δράσεις θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από το υπουργείο Ενέργειας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα θεσπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών κάποια μπόνους επιβράβευσης, αλλιώς όσοι δήμοι δεν καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους στόχους θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το παραπάνω κόστος και θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν περικοπές σε άλλες δαπάνες τους.
Ετοιμάζονται επαφές Σκρέκα στην Ιταλία
Την ίδια ώρα οι εξελίξεις τρέχουν και στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη συνεργασία με τους Ιταλούς. Όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergia.gr δεν είναι τεχνικής φύσεως τα προβλήματα που εμποδίζουν τη συνεργασία, αλλά οικονομικά ζητήματα, τα οποία θα λυθούν όπως φαίνεται σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται μέσα στις επόμενες ημέρες επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενέργειες ώστε η νέα δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα να είναι έτοιμη. Όπως φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν τελειώσει οι εργασίες πριν το τέλος του μήνα. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για να παραδοθεί η Πτολεμαΐδα 5 μέχρι το φθινόπωρο.
Ερώτημα από την άλλη πλευρά, είναι πώς μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη θα συγκροτηθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος της χώρας μας. Αύριο η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα θα καταγράψει αύξηση 22% θα διαμορφωθεί στα 330,15 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Μάλιστα στην ανώτερη τιμή της θα φτάσει τα 613,92 ευρώ, ανα μεγαβατώρα.