Ρεύμα με σταθερό τιμολόγιο: Πόσο συμφέρει – τι χάνουν οι καταναλωτές

Ρεύμα με σταθερό τιμολόγιο: Πόσο συμφέρει – τι χάνουν οι καταναλωτές
Δευτέρα, 22/08/2022 - 07:14

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει ένας καταναλωτής σταθερού τιμολογίου είναι ότι δεν επηρεάζεται από τις επιδοτήσεις.

Αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκονται οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τιμολόγια ρεύματος τον τελευταίο χρόνο αλλάζουν συνεχώς και οι αυξήσεις εξανεμίζουν τα εισοδήματα. Οι καταναλωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο και ψάχνουν τη σταθερή χρέωση. Όμως συμφέρει ένας καταναλωτής να μπει σε ένα σταθερό τιμολόγιο;

Αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια κυμαίνονται από τα 0,35- 0,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα με τους καταναλωτές φυσικά να επιβαρύνονται από το πάγιο και τις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα τιμολόγια προτιμήθηκαν από κάποιους καταναλωτές, με τη λογική ότι δεν υπήρχε σε αυτά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες οι χρεώσεις ενέργειας στα σταθερά τιμολόγια των παρόχων να έχουν υποστεί αυξήσεις. Να σημειωθεί πως οι χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως 140%. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να γνωρίζει ένας καταναλωτής σταθερού τιμολογίου είναι ότι δεν επηρεάζεται από τις επιδοτήσεις που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση. Άρα κάθε μήνα επιβαρύνονται με το σύνολο της χρέωσης.

Καταναλωτής με σταθερό τιμολόγιο παρόχου ενέργειας μέχρι τις 31 Ιουλίου για 300 κιλοβατώρες μόνο για τη χρέωση ενέργειας πλήρωνε 68 ευρώ και από 1η Αυγούστου 161 ευρώ. Ο ίδιος καταναλωτής εάν ήταν σε κυμαινόμενο τιμολόγιο θα πλήρωνε 44 ευρώ. Καταναλωτής σε άλλο πρόγραμμα για τις ίδιες κιλοβατώρες μόνο για τη χρέωση ενέργειας από 1η Αυγούστου θα πλήρωνε 189 ευρώ, ενώ εάν ήταν σε κυμαινόμενο τιμολόγιο θα πλήρωνε 47,58.

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά τις χρεώσεις ενέργειας σε κάθε τιμολόγιο που προσφέρουν οι πάροχοι ενέργειας.