Σε πολλές χώρες λαμβάνονται δραστικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας που επηρεάζουν την καθημερινότητα. Από το ζεστό νερό και το κρύο ντους, που ετοιμάζουν χώρες της Ευρώπης, έως τις οριζόντες επιδοτήσεις για όλους που εφαρμόζει η Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη απόσταση.
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζουν τις κοινωνίες των χωρών τους για έναν χειμώνα δύσκολο και οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται ένα κλίμα χαλαρότητας, ασφάλειας και επάρκειας ενέργειας.
Στην Γερμανία αποφάσισαν να μην θερμαίνονται οι δημόσιες πισίνες το χειμώνα, η θέρμανση στα γραφεία να περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου, κάποιοι δημόσιοι χώροι δεν θα θερμαίνονται καθόλου, σε πολλούς καταργείται το ζεστό νερό για πλύσιμο των χεριών, μπαίνει κόφτης στο φωτισμό κτιρίων, μνημείων και στις φωτεινές μαρκίζες.
Στη Φινλανδία οι πολίτες καλούνται να συντομεύσουν τα ντους και τη σάουνα, να περιορίσουν το χρόνο που παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια, να οδηγούν αργά για να κάνουν οικονομία στα καύσιμα και να περιορίσουν τη θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους.
Στη Γαλλία, καταρτίστηκε σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας 10% έως το 2014, προβλέπει ανώτατη θερμοκρασία 19 βαθμούς στους εσωτερικούς χώρους το χειμώνα, και τα μαγαζιά της χώρας σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές.
Η Ισπανία ψήφισε νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπει περιορισμό της θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και καταστήματα. Στα καταστήματα οι πόρτες να κλείνουν αυτόματα για να μην υπάρχει απώλεια ψύξης ή θερμότητας και να σβήνουν τα φώτα στις 10 μμ.
Αντόθετα, στην Ελλάδα τα μηνύματα που εκπέμπονται λένε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, ότι η κατανάλωση ηλεκτρισμού έχει περιοριστεί και δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, ενώ διευρύνονται τα περιθώρια για γενικές επιδοτήσεις.