Ο χειμώνας δείχνει ότι δεν θα κυλήσει ομάλα στην Ευρώπη. Από τις διακοπές ρεύματος σε σπίτια και εργοστάσια, έως τη θέρμανση στα σπίτια, όλα κρέμονται από μία κλωστή. Τίποτα δεν είναι βέβαιο για την εξέλιξη της κατάστασης.
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να χειροτερεύσει, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Time», το σε δημοσίευμά του τονίζει ότι ολόκληρος ο κόσμος θα πληρώσει το κόστος, με ευθύνη της Ρωσίας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας Λέβελιν Κινγκ, το τέλος του τρέχοντος έτους για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
«Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελλάδα φαίνεται ότι τώρα αποφάσισε να περιάσει από τις οριζόντιες επιδοτήσεις, χωρίς κανένα όριο, στα κίνητρα για εξοικονόμηση. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ξεκάθαρα ολόκληρη η Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που είχε με μεγάλους βιομηχανικούς ενεργoβόρους ομίλους ζήτησε να υπάρξει μείωση σε τμήμα της παραγωγής για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Ήδη στη Γερμανία, μεγάλες και μεσαίες βιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε μείωση παραγωγής, είτε ακόμα και προσωρινό κλείσιμο.
Άλλωστε σήμερα, μετά την επ΄ αόριστο διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 από του Ρώσους, η Ευρώπη «δουλεύει» πάνω στο χειρότερο σενάριο.
«Μαχαίρι» στην κατανάλωση ενέργειας προτείνει η Ε.Ε.
Όπως έγραψε η «Καθημερινή», στο προσχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής είναι αξιοσημείωτη η σπάνια παραδοχή σε σχέση με την αδυναμία της για μέτρα παρέμβασης με άμεση επίδραση στη μείωση των τιμών ενέργειας, οι οποίες εκτιμά ότι θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022 και μέχρι το 2024-2025.
«Και ενώ τα μέτρα που παρουσιάζονται παρακάτω μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, ιδίως όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, δεν θα επαναφέρουν τις τιμές της ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα ή εξαλείψουν τις σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά. Δεδομένων των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις αγορές ενέργειας αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε κανένα είδος παρέμβασης στην αγορά που θα είχε τέτοιο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση που προκρίνει η Επιτροπή είναι η μείωση της ζήτησης και στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τα πρότυπα της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου που προβλέπει η απόφαση που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο. Προτείνεται η συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ως μέτρο συγκράτησης των τιμών αλλά και διατήρησης της ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά με τρόπο που να μην υπονομεύει τους στόχους της Ε.Ε. στον τομέα της ηλεκτροδότησης (π.χ. αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικά οχήματα) που είναι καίριας σημασίας για τον περιορισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.