Ρεύμα: Τέλος η οριζόντια επιδότηση

Ρεύμα: Τέλος η οριζόντια επιδότηση
Τρίτη, 06/09/2022 - 05:28

Με τιμές- φωτιά σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται μέτρα στήριξης πακέτο με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Εν μέσω κορύφωσης του ενεργειακού πολέμου ΕΕ- Ρωσίας, οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό χτυπάνε πάλι «κόκκινο» ενώ τα περιθώρια για οριζόντια στήριξη τέτοιας έκτασης όπως τον Σεπτέμβριο στενεύουν επικίνδυνα.

Η τιμή της επόμενης ημέρας στον ηλεκτρισμό διαμορφώνεται για σήμερα Τρίτη στα 505,69 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 11,37% με χαμηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια της ημέρας τα 382 ευρώ/MWh και υψηλότερη τα 701 ευρώ/ MWh.

Ανοδικά κινείται και το υγροποιημένο φυσικό αέριο με την τιμή των συμβολαίων Οκτωβρίου στο ολλανδικό hub TTF να κλείνει με άνοδο 11,8% στα 240ευρώ/MWh, έχοντας αγγίξει και τα 283ευρώ/MWh στη διάρκεια της συνεδρίασης). Παράλληλα επιτείνεται πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης του προβλήματος και για τη χώρα μας που λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω της TurkStream.

Το σενάριο λοιπόν της διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία που έχει χαρακτηριστεί από τη ΡΑΕ ως εξαιρετικά επικίνδυνο έως καταστροφικό ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, πλέον εξετάζεται ως βασικό από την ελληνική κυβέρνηση. Και σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ θα έχει ως αποτέλεσμα έλλειμμα φυσικού αερίου της τάξης των 50 TWhεκ των οποίων οι 24TWh αφορούν την αγορά της Βουλγαρίας.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαξίμου

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση η οποία εξετάστηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του ενεργειακού και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς πέραν των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος στην προμήθεια φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να φθάσουν ακόμη και σε υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση τόσο ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών, αλλά και η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Σύνδεση των μέτρων με τη μείωση της κατανάλωσης

Στη σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει και των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, παρουσίασε τις σκέψεις για αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση με στόχο τη σύνδεση τους με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή στην κατεύθυνση και της πολιτικής που θα προωθήσει η Κομισιόν παύση της οριζόντιας επιδότησής της ζήτησης και στροφή σε επιδοτήσεις συνδεδεμένες με μείωση της κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να στηρίξει τα νοικοκυριά και στη θέρμανση από φυσικό αέριο, πάντα σε συνδυασμό με μέτρα εξοικονόμησης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν χθες, πιθανά σενάρια και τρόποι στήριξης των νοικοκυριών τους επόμενους μήνες, όμως αναφέρουν πληροφορίες, δεν ελήφθη καμιά απόφαση και θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη σύσκεψη τις επόμενες μέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/09/2022 - 09:03