Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση των μακροπρόθεσμων μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, σήμερα έρχονται νέα μέτρα, με το βλέμμα στους «απείθαρχους» δήμους. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Ιούνιο είχε ανακοινωθεί πως θα θεσπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών κάποια μπόνους επιβράβευσης για τους συνεπείς δήμους και όσοι δεν καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους στόχους της εξοικονόμησης θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το παραπάνω κόστος από την αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Τρεις μήνες μετά, η μικρή συμμετοχή των δήμων σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας οδηγεί τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών να κάνουν νέες ανακοινώσεις. Ανάμεσα στα μέτρα το «φρένο» στις προσλήψεις στους «απείθαρχους» δήμους. Οι δήμοι από την άλλη πλευρά επισημαίνουν πως δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να είναι πλέον «ασήκωτο» το ενεργειακό κόστος.
Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι σημαντικό μόνο για το δημόσιο αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ «αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 13% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και οι βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στο 40% της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια, τα επόμενα 20 χρόνια».
Το ΚΑΠΕ επικαλείται το έργο LEAP4SME, μία έκθεση από τη συλλογή και αξιολόγηση πολιτικών και δράσεων που ενθαρρύνουν τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γεγονός αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάλυση και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας «οι τάσεις που εντοπίστηκαν, καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας από τις ΜΜΕ εξαρτάται από το εάν οι μηχανισμοί εφαρμόζονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, με τα εθνικά σχήματα να τείνουν να είναι υποχρεωτικά περισσότερο απ’ ότι τα περιφερειακά. Επιπλέον, η υποχρέωση και η υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σχετίζεται με αυστηρότερες απαιτήσεις για τους ενεργειακούς ελέγχους, όπως, για παράδειγμα, χρήση διεθνών προτύπων ή υποχρέωση ανάθεσής τους σε πιστοποιημένους ελεγκτές».