Ο τρόπος επιδοτήσεων που ισχύει σήμερα αλλάζει και στο επίκεντρο μπαίνει πλέον η εξοικονόμηση ενέργειας που θα αποτελέσει… βαρόμετρο και για το ύψος των ενισχύσεων.
Ένα μέτρο, που ως ανάχωμα για την έκρηξη της ενεργειακής ακρίβειας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα, προκαλεί εύλογη ανησυχία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι το θέμα των επιδοτήσεων.
Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ένα σύστημα κινητροδότησης για την εξοικονόμηση μέσω των επιδοτήσεων, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ρήτρα εξοικονόμησης».
Όπως είπε: «αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.
Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα.
Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».
Κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια
Στην ίδια κατεύθυνση ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου σημείωσε:
«Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξης ασχέτως κατανάλωσης».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα της στήριξης, η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος μαζί με το ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η χώρα είναι προτελευταία στις τελικές τιμές για το μήνα Αύγουστο.
«Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» τόνισε σχετικά.
Οποιος καταναλώνει περισσότερο, θα έχει μικρότερη ενίσχυση
Αλλωστε για τον συσχετισμό των επιδοτήσεων με την κατανάλωση είχε προϊδεάσει από την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Όπως είπε, η στήριξη σε όλη την κοινωνία για το ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Όλοι, ανεξαρτήτως των καταναλώσεων που έχουν, θα εξακολουθούν να στηρίζονται. Αυτό θα διατηρηθεί σε οριζόντιο επίπεδο και αυτό είναι μια επιλογή που η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε πρώτη και με τρόπο που υιοθετείται τώρα και από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση που θα υπάρχει στο νέο τρόπο επιχορήγησης, μιλώντας ουσιαστικά για την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων, που σχετίζονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας.
Διευκρίνισε ότι η εξοικονόμηση θα κινητροδοτείται. Θα επιβραβεύεται περισσότερο. «Θα εξακολουθεί να υπάρχει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, σημαντική ενίσχυση για όλους. Όποιος καταναλώνει περισσότερο, θα έχει μικρότερη ενίσχυση.» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, δηλαδή της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση, είναι περίπλοκη. Οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να γίνεται ετεροχρονισμένα με τους καταναλωτές στο μεσοδιάστημα να πληρώνουν πολύ αυξημένους λογαριασμούς.
Τι ισχύει σήμερα με τις επιδοτήσεις
Μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια είναι οριζόντιες και αφορούν όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατανάλωσης ρεύματος. Τον Αύγουστο, πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού ήταν στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση που σχεδόν διπλασιάστηκε (63,9 λεπτά/κιλαβατώρα). Με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου ύψους 1,9 δισ. ευρώ οι τελικές τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, καθώς η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση δε της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).