Στην «πρέσα» λόγω ενεργειακού κόστους έμποροι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην «πρέσα» λόγω ενεργειακού κόστους έμποροι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Παρασκευή, 21/03/2025 - 06:46

Εν αναμονή των επιδοτήσεων για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος, η αγορά πιέζεται από το ενεργειακό κόστος και όλο και περισσότεροι φορείς χτυπούν σήμα κινδύνου κάνοντας λόγο ακόμη και για λουκέτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ των προτάσεων για τη θωράκιση του εμπορίου, το ενεργειακό ζήτημα έχει κυρίαρχο ρόλο. Μάλιστα, ζητά να τεθεί στην ΕΕ η αλλαγή του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις εθνικές αρχές για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα στις προτάσεις της ΕΣΕΕ τονίζεται ότι η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων κρίνεται απαραίτητη, ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στις εθνικές αρχές για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων. Και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

Η αύξηση των ορίων ενίσχυσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και των οξυμένων γεωοικονομικών κατακερματισμών.

Η διαμόρφωση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως μειώσεις στον ΦΠΑ για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού ή φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund), για τη στήριξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών των εμπορικών επιχειρήσεων.

Η υποχρεωτική ενσωμάτωση κριτηρίων βιωσιμότητας στις διαδικασίες δημόσιων προμηθειών, με στόχο την επιτάχυνση της συμμόρφωσης των εμπορικών επιχειρήσεων με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Το ενεργειακό ζήτημα και τις επιπτώσεις στην αγορά και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, έθεσε για άλλη μια φορά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ. στο οποίο παρεβρέθηκε και ο επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιος Δαγούμας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά εξαιτίας των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις παραμένουν εκτός επιδοτήσεων και μίλησε αναλυτικά για το πόσο επηρεάζει την αγορά το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Μιλάμε για μία ανελαστική δαπάνη που έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ειδικά όσες είναι ενεργοβόρες, όπως καταστήματα εστίασης, φούρνοι, μικρές βιοτεχνίες, πραγματικά υποφέρουν ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Βλέπετε δεν μας βοηθά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Η ακρίβεια σε όλα τα είδη, οι μειωμένοι τζίροι, τα υψηλά ενοίκια, η αυξημένη φορολογία, έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος επιδεινώνουν αυτή την ήδη δύσκολη πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Πρόσθεσε δε ότι «το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας έχει λειτουργήσει κατά των καταναλωτών. Υποτίθεται ότι η αγορά θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά και θα έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης προσφορών λόγω του ανταγωνισμού. Για την ώρα βλέπουμε μόνο υψηλές τιμές», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα από το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο αν και δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η επέκτασή του και τον Μάρτιο όπου το ενεργειακό κόστος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Αυτές θα μοιραστούν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει διαβάθμιση του ύψους της επιδότησης αναλόγως του μεγέθους των επιχειρήσεων με τις πολύ μικρές να ωφελούνται περισσότερο από τις μεγάλες.