Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε χθεσινή σύσκεψη ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 14 εκ. για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για Δήμους και σχολεία συν 14 εκ. τις επόμενες ημέρες, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας».
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης των ΔΕΥΑ από την κρατική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης χρησιμοποιούν υποδομές όπως αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ, με ισχύ άνω των 35 kVA και συνεπώς εκτός του συστήματος των μέχρι τώρα επιδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν το ενεργειακό τους κόστος να έχει εκτιναχτεί. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, το επιπλέον αυτό κόστος ξεπερνά τα 80 εκ. ευρώ.
Οι δήμοι συγκροτούν ομάδες για τη δημιουργία σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας
Συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη δημιουργία σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος κ. Θανάσης Βασιλόπουλος «το πρόσθετο κόστος από την ενεργειακή κρίση είναι υπέρογκο και ζητάμε πόρους για να το καλύψουμε. Υπάρχει πρόθεση για έξτρα ΚΑΠ, ωστόσο δεν αρκεί γιατί είναι πολύ λίγα τα χρήματα. Επιπλέον χρειάζονται μια σειρά από ρυθμίσεις για τις ΔΕΥΑ». Ο δήμαρχος Καλαμάτας όμως τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτή η κρίση θα κληθεί ο δήμος να λάβει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας που θα επηρεάσουν όμως ελάχιστα την καθημερινότητα των πολιτών, όπως διευκρίνισε.
Μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δήμο θα εξετάσει σήμερα και ο δήμος Καλαβρύτων.