Στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target model), εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003.
Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18(3)(δ) και 18(5) του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009, εξεδόθη από την Επιτροπή ο υπ’ αριθ. 2017/1485 Κανονισμός (ΕΕ) της 2ας Αυγούστου 2017(εφεξής ο «Κανονισμός»), με τον οποίο καθορίζονται κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6(4)(β) του Κανονισμού:
«…4. Εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από το κράτος μέλος, οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίεςυπόκεινται σε επιμέρους έγκριση από την οντότητα που ορίζεται από το κράτος μέλος σύμφωνα με την παράγραφο 1:
[…]β)το εύρος της ανταλλαγής δεδομένων με ΔΣΔ και σημαντικούς χρήστες δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 5· […]»
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 40(5) του Κανονισμού:
«[…] 5.Σε συντονισμό με τους ΔΣΔ και τους ΣΧΔ, κάθε ΔΣΜ καθορίζει τη δυνατότητα και το πεδίο εφαρμογής της ανταλλαγής δεδομένων με βάση τις ακόλουθες κατηγορίες:
α)τα διαρθρωτικά δεδομένα σύμφωνα με το άρθρο 48·
β)τα δεδομένα προγραμματισμού και προβλέψεων σύμφωνα με το άρθρο 49·
γ)δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τα άρθρα 44, 47 και 50· και
δ)προβλέψεις σύμφωνα με το άρθρα 51, 52 και 53. […]»
Επιπλέον όπως προβλέπεται στοάρθρο 40(9) του Κανονισμού:
«9.Κάθε ΔΣΜ συμφωνεί με τους συνδεδεμένους με το σύστημα μεταφοράς ΔΣΔ το εύρος των πρόσθετων πληροφοριών που θα ανταλλάσσονται μεταξύ τους σχετικά με τις εν λειτουργία εγκαταστάσεις δικτύου.»
Όσον αφορά τουςΣημαντικούς Χρήστες του Δικτύου (ΣΧΔ),στους οποίους εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού,στο άρθρο 2προβλέπονται τα εξής:
«1.Οι κανόνες και οι απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται στους ακόλουθους ΣΧΔ:
α)υφιστάμενες και νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που κατατάσσονται ή θα κατατάσσονταν στους τύπους Β, Γ και Δ,σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/631 της Επιτροπής·
β)υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις ζήτησης, συνδεδεμένες με το σύστημα μεταφοράς·
γ)υφιστάμενα και νέα κλειστά συστήματα διανομής, συνδεδεμένα με το σύστημα μεταφοράς·
δ)υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις ζήτησης, κλειστά συστήματα διανομής και τρίτα μέρη, στην περίπτωση που παρέχουν απόκριση ζήτησης απευθείας στον ΔΣΜ, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1388 της Επιτροπής.
ε)φορείς αναδιανομής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των εγκαταστάσεων ζήτησης μέσω συγκέντρωσης και φορείς παροχής εφεδρείας ενεργού ισχύος, σύμφωνα με τον τίτλο 8 του μέρους IV του παρόντος κανονισμού· και
στ)υφιστάμενα και νέα συστήματα συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης («HVDC»), σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1447 της Επιτροπής.
(Όπου:
ΔΣΜ:Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς
ΔΣΔ:Διαχειριστής Συστήματος Διανομής
ΣΧΔ:Σημαντικός Χρήστης Δικτύου)
Συνεπεία των ανωτέρω, υποβάλλεται προς Δημόσια Διαβούλευση η πρόταση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με το Εύρος Ανταλλαγής Δεδομένων με ΔΣΔ και Σημαντικούς Χρήστες Δικτύου, η οποία υποβλήθηκε στη ΡΑΕ προς έγκριση.
Επισυνάπτονται:
Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.