Περίπου 31 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν σε ενεργειακή φτώχεια και δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης για το 2021. Παράλληλα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής υπολόγισε το 2019 ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.
Ήδη πριν από την πανδημία, ένας στους πέντε ανθρώπους στην ΕΕ αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού – ή περίπου 110 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).
«Οι ολοένα ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, καθώς και οι άνευ προηγουμένου αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης το περασμένο έτος δεν αντικατοπτρίζονται στην τρέχουσα συζήτηση για τη δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο» ανέφερε σε επιστολή της την προηγούμενη εβδομάδα προς τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. Chiara Martinelli, διευθύντρια του Climate Action Network (CAN) Europe.
Επισημαίνει πως «η εποχή του φθηνού αερίου έχει τελειώσει. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας προκαλούν κρίση κόστους ζωής στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ωθώντας εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά περαιτέρω στη φτώχεια. Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος πολύ υψηλότερες σε σχέση με το 2021 και οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα την επόμενη δεκαετία».