Μύδρους κατά του μηχανισμού επιβολής πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και του προσδιορισμού των τιμολογίων λιανικής με βάση την πρόβλεψη των εξελίξεων για τον επόμενο μήνα εξαπέλυσε ο Ανδρέας Πετροπουλέας, διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison. Μιλώντας σε ειδική ημερίδα του ΙΕΝΕ για τις τιμές της ενέργειας χαρακτήρισε το σύστημα αυτό «καταστρεπτικό» ειδικά για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου ενώ θεωρεί δε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και στη διαδικασία σύναψης PPAs.
Οι επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα
Ο κ. Πετροπουλέας χαρακτήρισε κατ΄ αρχήν «δήμευση» την επιβολή φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξοντωτική φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που επί μια δεκαετία δεν είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ στους μετόχους τους. Σημείωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων ενώ τόνισε ότι αντί να υπερφορολογηθεί ένας κλάδος θα ήταν πιο σωστό μοιραστούν το βάρος στήριξης των ασθενέστερων όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.
Επίσης χαρακτήρισε λάθος την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι αυτός ο μηχανισμός είναι καταστρεπτικός για τις εταιρείες που διαθέτουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου. Πρότεινε είτε την πλήρη κατάργηση του πλαφόν στην συγκεκριμένη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής είτε την υιοθέτηση και κάτω ορίου τιμής.
Οι ζημιές όταν η τιμή της DAM είναι χαμηλότερη από το πλαφόν
Όπως είπε ο κ. Πετροπουλέας ο μηχανισμός που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν προέβλεψε τι γίνεται όταν η τιμή του φυσικού αερίου γυρίζει προς τα κάτω όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κι οι εταιρείες έχουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Τους δυο αυτούς μήνες η τιμή της DAM είναι χαμηλότερη από το πλαφόν και οι εταιρείες που έφεραν φορτία με ακριβό φυσικό αέριο πληρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από αυτά, ειδικά τον Οκτώβριο είχαν ζημίες εκατομμύριων ευρώ για 743 ώρες και εάν μια ώρα είχαν θετικό αποτέλεσμα το επιπλέον τους το παίρνει το κράτος.
Λάθος η «ρήτρα πρόβλεψης»
Αναφερόμενος δε στη λειτουργία της λιανικής αγοράς ο κ. Πετροπουλέας τόνισε ότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και υιοθετήθηκε «ρήτρα πρόβλεψης» αφού οι εταιρείες θα πρέπει να προβλέπουν πόσο θα κοστίζει το φυσικό αέριο, που θα κλείσει η χονδρεμπορική αγορά, πως θα είναι ο καιρός και η ζήτηση και με όλες αυτές τις προβλέψεις να διαμορφώσουν τιμολόγια. «Είναι ανάγκη να επανέλθει άμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής και να υπάρχει κρατική επιδότηση στην Οριακή Τιμή του Συστήματος» υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της αγοράς φυσικού αερίου σημείωσε ότι οι τιμές έχουν πέσει γιατί μειώθηκε η ζήτηση στην Ασία αλλά ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι απότομα. Πρέπει να ευχόμαστε να έχουμε ήπιο χειμώνα, ήπια ζήτηση στην Ασία και ομαλό άδειασμα των αποθηκών της Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια νέα εκτίναξη των τιμών.
Σοβαρό πρόβλημα με τα PPAs
Τέλος σε ότι αφορά τα PPAs ο κ. Πετροπουλέας σημείωσε ότι με την επιβολή του πλαφόν καταστράφηκε η συγκεκριμένη αγορά. Αποκάλυψε ότι πριν την επιβολή του πλαφόν το 40-50% της παραγωγή της Elpedison ήταν κλεισμένη με μακροχρόνιες συμβάσεις ενώ πλέον το σύνολο της αγοράς είναι spot. Επίσης τόνισε ότι με τις εξαγγελίες για αύξηση των αδειών ΑΠΕ, η αξία των PPAs υποχωρεί και όποιοι έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες πριν 4-5 μήνες πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.