Σε διαδικασία κατασκευής είναι η γραμμή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας ισχύος 400kV η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023. Στόχος η ενίσχυση της υφιστάμενης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χώρων και ο υπερδιπλασιασμός των ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χώρων. Να σημειωθεί πως στη γειτονική χώρα έχει κατασκευαστεί το αντίστοιχο τμήμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr σε φάση ωρίμανσης είναι οι μελέτες για τη διασύνδεση με την Αλβανία και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Επιπλέον, προχωρούν τα σχέδια για το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα.
Ο ΑΔΜΗΕ προωθεί ενεργά νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των ελληνικών συνόρων τόνισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 και σημείωσε πως «μέσα από αυτά τα έργα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κρίσιμος διάδρομος για ανταλλαγές πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο υπάρχει η βούληση για να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης σύντομα. Μέχρι στιγμής το σχέδιο που μελετάται είναι η διασύνδεση της Αιγύπτου με την Αττική. Το project υποστηρίζεται από την εταιρεία ΕΛΙΚΑ Α.Ε. του ομίλου Κοπελούζου ο οποίος ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο πως «το υποβρύχιο διπλό καλώδιο θα ακολουθήσει διαδρομή 954 χλμ από την περιοχή El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή». Το έργο, που θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από συστήματα ΑΠΕ της Αιγύπτου υποστηρίζεται από τους διαχειριστές των δύο χώρων.