Ο νέος φόρος στο φυσικό αέριο για τους ηλεκτροπαραγωγούς δηλαδή τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι ένα μέτρο κατά των ευρωπαϊκών κανόνων τόνισε ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της ELPEDISON, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σημείωσε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανούς έκτασης ενεργειακή κρίση, με τις τιμές των προϊόντων να έχουν εκτιναχθεί. Η Ε.Ε. έχει ρίξει το βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια αφήνοντας σε δεύτερη φάση το κομμάτι της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Πετροπουλέας τόνισε πως η Ευρώπη είναι σε μια μειονεκτική θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη με την ενεργειακή φτώχεια να αυξάνεται στη νότια Ευρώπη και το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι στην Βουλγαρία με το ¼ των πολιτών να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Εκτίμησε πως το 2023 θα είναι χειρότερο από το 2022, γιατί μπορεί το φυσικό ρωσικό αέριο να μηδενιστεί, άρα θα πρέπει να την βρούμε άλλες πηγές. Η επιβολή του αναδρομικού έκτακτου φόρου παραβιάζει μια σειρά από κανόνες δικαίου εγχώριους και ευρωπαϊκούς επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας, Protergia/Mytilineos.
Για την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς μίλησε ο κ. Χριστόφορος Ζούμας, Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕnEx Group). «Βλέπουμε την Ελλάδα να μην είναι πρώτη σε ετήσιο επίπεδο, αλλά να είναι στο γκρουπ των 10 πιο ακριβών χωρών, αυτό δεν έχει να κάνει με τη μεθοδολογία εκκαθάρισης, αλλά με το μείγμα ενέργειας», εξήγησε ο κ. Ζούμας. Παράλληλα, σημείωσε πως βλέπουμε ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι εισαγωγική, υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη διασύνδεση και συνεπώς για μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάθεση μελέτης για την ανάπτυξη των PPAs και όπως είπε το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένει το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για να συλλεχθούν πληροφορίες. «Θέλουμε μια πλατφόρμα που να μην δρα ανταγωνιστικά στις δημοπρασίες της ΡΑΕ», είπε προσθέτοντας.