Ετσι, την ώρα που στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 45,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία στα 51,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 239,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερα κατά 4% σε σχέση με την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου που είχε φτάσει στα 249,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μερίδιο των εισαγωγών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (35,2%) κατέχοντας την πρώτη θέση στο σύνολο του μίγματος. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με 32,7%, οι ΑΠΕ με 17,4%, ο λιγνίτης με 8,4% και τα υδροηλεκτρικά με 2,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη συμμετοχή των εισαγωγών στο μίγμα είναι αποτέλεσμα της δομής της ευρωπαϊκή αγοράς ηλεκτρισμού που προβλέπει ότι η ενέργεια μέσω των διασυνδέσεων ρέει αυτόματα από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Έτσι δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι ακριβότερη τόσο από την ιταλική όσο και από την βουλγαρική οι εισαγωγές στο ελληνικό σύστημα ξεπέρασαν το 35% παρά το γεγονός ότι ο όγκος συναλλαγών είναι μειωμένος κατά 4%.
Οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και την υψηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου, όπως φαίνεται συγκρατούν τις τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με πτώση- μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο στις περισσότερες αγορές- δείχνει ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι χθεσινές προσδοκίες της αγοράς για αυξητική τάση κατά τις πρώτες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας μετά την αργία των Χριστουγέννων.
Ετσι, στις ευρωπαϊκές αγορές σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές -εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου μειώθηκαν κατά 58% και 50% αντίστοιχα- στην Αυστρία 81,48 ευρώ/MWh (-17,2%) και στο Βέλγιο στα 51,05 ευρώ/MWh (-57,9%).
Ακριβότερες είναι οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ελλάδα να έχει τα πρωτεία και την Ιταλία να ακολουθεί με 175,79 ευρώ/MWh (-15,5%). Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 145 ευρώ/MWh (+51.1%).
Οι παραδοσιακά φθηνότερες χώρες, λόγω των μηχανισμών που έχουν εφαρμόσει, δηλαδή η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μέση τιμή σήμερα στα 41,41 ευρώ/MWh (-62,2%), ενώ η Πολωνία με την αυξημένη χρήση άνθρακα φθάνει στα 104,52 ευρώ/MWh (+0,5%).
Καθοριστικό ρόλο στην τρέχουσα αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη παίζει βέβαια η κάθετη πτώση της τιμής φυσικού αερίου TTF, το οποίο χθες λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει στα 76,25 ευρώ/MWh, για να κλείσει τελικώς στα 80,990 ευρώ/MWh (-2,395%.) στο συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του GasInfrastructure Europe, που επικαλείται το Reuters, σήμερα η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φθάνει το 83,1%. Ειδικά στη Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στην ΕΕ, το επίπεδο πληρότητας αγγίζει το 88,2% Τις πέντε τελευταίες ημέρες μάλιστα η Γερμανία ανεφοδίαζε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αξιοποιώντας τις σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και τις καλές συνθήκες ανέμου, που περιόρισαν την ανάγκη για παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Επίσης μειώθηκαν και οι εξαγωγές ρεύματος προς τη Γαλλία.