Το εναρκτήριο λάκτισμα για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα θέτοντας το θέμα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη στήριξη των εργασιών Επιτροπής για νομοθετική πρόταση η οποία αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου.
- Ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.
- Βελτίωση της διαφάνειας και της εποπτείας της αγοράς.
Οι Ελληνες ηλεκτροπαραγωγοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της ΕΕ και είναι υπέρ της διατήρησης των βασικών αρχών του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι η αγορά που έχει στηθεί σε βάθος χρόνου 20 ετών με στόχο να δίνει σήματα στους επενδυτές, εξυπηρετεί το στόχο της και αυτό αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης αφού οι υψηλές τιμές του αερίου οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο.
Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά την λεγόμενη «ελληνική» πρόταση για διαχωρισμό των αγορών με βάση τις τεχνολογίες παραγωγής, ενώ θεωρούν ότι όσο προχωρεί η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια τόσο περισσότερο θα είναι αναγκαίες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία αγορών ισχύος (capacitymarket) για την διασφάλιση της αμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η δημιουργία αγοράς ισχύος όχι όμως αλλαγές όπως ο διαχωρισμός ανά τεχνολογία.
Όπως είναι γνωστό η λεγόμενη «ελληνική» πρόταση προβλέπει ένα μοντέλο διαχωρισμού της χονδρικής αγοράς ανάλογα με το CAPEX και το ΟPEX. Δηλαδή διαχωρισμό των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού με υψηλή κεφαλαιουχική δαπάνη (CAPEX) όπως πχ οι ΑΠΕ από τη μία πλευρά και των τεχνολογιών με υψηλή λειτουργική δαπάνη (OPEX) όπως πχ η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.