Με το άρθρο 52 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου «δεν εκδίδονται νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα». Προβλέπεται επίσης ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύουν αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη άδεια ή έγκριση που έχει χορηγηθεί στους εν λόγω σταθμούς».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας θέσει στο επίκεντρο του μακροχρόνιου σχεδιασμού του τις ΑΠΕ με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει περισσότερο ηλεκτρικό χώρο ενώ σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η ίδια δυνατότητα σε όποια από τις μονάδες έχει εξασφαλίσει άδεια αν θέλει να μετατρέψει την άδειά της σε αποθήκευση ενέργειας, μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Ειδικότερα η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι όσες μονάδες έχουν προσφορά σύνδεσης και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, είναι δυνατόν έως τις 30 Ιουνίου 2023 να μετατραπεί η άδεια τους σε άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αίτημα στη ΡΑΕ. Η ισχύς της άδειας αποθήκευσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ της ισχύος της υφιστάμενης άδειας παραγωγής.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι άδειες παραγωγής επιτρέπεται να τροποποιούνται και λόγω αλλαγής καυσίμου, με καύσιμο που έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για διάταξη που παραπέμπει σε μελλοντική μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου.
Ένα σχέδιο που λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει επί του παρόντος παγώσει.
Οι εταιρείες που έχουν άδεια παραγωγής και προσφορά σύνδεσης
Η ρύθμιση δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επενδύσεις που ήδη γίνονται. Ετσι, η νομοθετική ρύθμιση δεν επηρεάζει τις μονάδες της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο και της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ισχύος 660 MWμε καύσιμο λιγνίτη. Και οι δυο βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας κι εντός της Άνοιξης αναμένεται και η εμπορική τους λειτουργία.
Η σχεδιαζόμενη από την Elpedison μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 860 MW, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη διαθέτει προσφορά σύνδεσης τόσο από τον ΔΕΣΦΑ εδώ και δυο χρόνια, όσο και από τον ΑΔΜΗΕ από τον Απρίλιο του 2022 και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται. Για να προχωρήσει πάντως αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφαση από τους μετόχους της Elpedison.
Αλλα δύο επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και το άλλο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από λίγες εβδομάδες σε μια επίσημη τελετή παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο λόγος για τις μονάδες της Motor Oil– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, και τη μονάδα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη από την ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τον όμιλο Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Τέλος, άλλο ένα επενδυτικό έργο εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία. Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη μονάδα της εταιρίας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» ισχύος 660 MW. Πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 870MW, της μονάδας που φαίνεται να εκπροσωπούν ελληνοισραηλινά συμφέροντα.