Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για «μια βαθιά και συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και θα παρουσιάσει την Άνοιξη μια συνολική πρόταση. Ως εκ τούτου, αναλυτές εκτιμούν ότι ένας πυλώνας του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη υγιών μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ικανών να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη νέα κρίση τιμών.
Την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις για την αρχιτεκτονική της ενεργειακής αγοράς, θέλοντας να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιο σταθερές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφύγουν τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών.
Ωστόσο, η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει ριζικές αλλαγές και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ελεύθερη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας. «Οι λογαριασμοί ενέργειας πολλών καταναλωτών τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν, παρόλο που το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνονταν», σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει τη μεταρρύθμιση των βραχυπρόθεσμων αγορών με «μεγαλύτερο ρόλο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων», συμπεριλαμβανομένων των πιο σταθερών συμβάσεων για τους καταναλωτές. Η πρόταση απομακρύνεται από τις απαιτήσεις χωρών της ΕΕ όπως η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες είχαν αρχικά πιέσει για ριζική αναθεώρηση και αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρική αγορά φυσικού αερίου.
Η πρόταση της Ε.Ε. περιλαμβάνει και τις συμβάσεις για τη διαφορά (CfDs) για τη στήριξη έργων αιολικής, ηλιακής ενέργειας, γεωθερμίας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας. Τα CfD υπογράφονται από το κράτος και προσφέρουν ένα εγγυημένο επίπεδο εσόδων στους παραγωγούς ενέργειας, προσφέροντας εγγυήσεις ακόμα και όταν οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές. Όταν οι τιμές είναι υψηλές, τα πλεονάζοντα έσοδα κατανέμονται στους τελικούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τους αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας να υπογράφουν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής - δίνοντάς τους την επιλογή να αποφύγουν μια σύμβαση που θα τους εκθέσει σε διακυμάνσεις των τιμών στις ενεργειακές αγορές, ανέφερε το προσχέδιο.