Στην ελληνική αγορά γίνεται λόγος για την ανάγκη άρσης των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στελέχη μιλούν για πλήγμα στον ανταγωνισμό.
Χρειάζεται επιτάχυνση των ΑΠΕ με εμπορικούς όρους και όχι με όρους επιδότησης και πρέπει να αρθούν τα έκτακτα μέτρα, να γυρίσουμε στην κανονικότητα ανέφερε χθες ο κ. Λουκάς Δημητρίου, Πρόεδρος του ΕΣΑΗ και γενικός διευθυντής ΗΡΩΝ, μιλώντας στο Power & Gas Forum. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να εξαλειφθεί το τέλος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο γιατί συνδυάζεται και με άλλες εισφορές, όπως το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, που ακριβαίνουν την πρώτη ύλη. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως η χαμηλή συνδεσιμότητα με τον ανύπαρκτο ανταγωνισμό στα υδροηλεκτρικά οδήγησε στο να είμαστε ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες στη χονδρική.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ε.Ε. βοήθησαν τον τελικό καταναλωτή αλλά τώρα πρέπει να δούμε τη σωστή στιγμή για να αρθούν τα μέτρα γιατί όλα αυτά τα μέτρα έχουν οδηγήσει την αγορά σε σημείο που πλήττεται ο ανταγωνισμός», ανέφερε ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, γενικός διευθυντής της nrg.
Η ενεργειακή κρίση μπορεί να οξύνθηκε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως εμφανίστηκε αρχικά ως επίπτωση της πανδημίας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες του εμπορίου ανέφερε ο κ. Χρήστος Μπασδέκης Επικεφαλής πωλήσεων φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σημείωσε πως επιστρέφοντας στην κανονικότητα καταγράφεται ραγδαία αύξηση της ζήτησης και μοιραία η εφοδιαστική αλυσίδα ενέργειας δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί, ενώ οι αγορές μετέφρασαν αυτή τη δυσκολία σε ρίσκο που αποτυπώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας ως αυξημένες τιμές. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα καθυστέρησε τη μετάβαση στις ΑΠΕ και τώρα πια μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις τα παραδοσιακά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο. Έκανε λόγο επίσης για αποκλιμάκωση των τιμών που οφείλεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου που συνετέλεσαν στη χαμηλή ζήτηση. Το πρώτο τρίμηνο στην εγχώρια αγορά είναι 6TWH λιγότερες σε σχέση με πέρσι είπε ενώ για τη ΔΕΠΑ και την ελληνική αγορά σημείωσε πως αυτή η μείωση σημαίνει ότι σε επίπεδο διαχείρισης όγκων και πωλήσεων πρέπει να καλυφθεί το κενό με αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό.
Αυτή η κρίση ήταν πρωτόγνωρη σε μέγεθος και διάρκεια, αλλά έχει αλλάξει πλέον η αίσθηση της διαφάνειας και ο κόσμος απαιτεί να του απευθύνεσαι με καθαρό τρόπο σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Καρακούσης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Η αγορά αλλάζει και το ρεύμα έπαψε να είναι ένας λογαριασμός όπως τα προηγούμενα χρόνια τώρα χρειάζεται συνειδητή σχέση με τον προμηθευτή πρόσθεσε.