«Φορολογικές ελαφρύνσεις στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα, με επίσπευση της έναρξης του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις καθώς και η επιτάχυνση των επενδύσεων για τη μετάβαση στην ενέργεια από ΑΠΕ και ιδιαίτερα για την υποστήριξη της αυτοπαραγωγής, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος».
Αυτό δήλωσε στο iEnergeia ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης αναφερόμενος στα θέματα προτεραιότητας για το επόμενο διάστημα, με αφορμή όσα συζητήθηκαν στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με τα κόστη και την ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μασούτης: «Η ανάπτυξη δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Δεν είναι δεδομένη, επειδή εισρέουν κοινοτικοί πόροι. Σήμερα – μέσα σε ένα περιβάλλον αβέβαιο και ρευστό – η ανάπτυξη απαιτεί σταθερότητα, σοβαρότητα και συνέπεια. Αυτό που ζητάμε από την επόμενη κυβέρνηση – όποια κι αν είναι αυτή – είναι να σεβαστεί την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και να μας υποστηρίξει στα επόμενα βήματα. Θέλουμε να ξέρουμε ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας θα είναι σταθερό».
Ο ίδιος αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών και τις προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση είπε ακόμη τα εξής: «Τα προηγούμενα χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνίστηκε, πάλεψε, μάτωσε. Επιβιώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, με τεράστιο κόστος – οικονομικό και ψυχικό. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά. Αυτή τη δυνατότητα οφείλει να μας εξασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση».
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του δημοσίου είναι ένα βασικό ζητούμενο καθώς και η συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών «με λελογισμένα, αλλά σταθερά βήματα».
Επιπλέον ο πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία της πρόσβασης στην χρηματοδότηση και την διευκόλυνση της πρόσβασης ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης, με μείωση της γραφειοκρατίας, κ.λπ.
Συνοδευτικά, ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις έχει , συμπλήρωσε ο ίδιος, και η εφαρμογή τομεακών πολιτικών για την ενίσχυση της καινοτομίας σε νέους, αλλά και παραδοσιακούς κλάδους: στην αγροδιατροφική αλυσίδα, στον τουρισμό, στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, στη μεταποίηση, στις κατασκευές, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις βιοεπιστήμες, στην ψηφιακή τεχνολογία και ΑΕ αυτό το πλαίσιο κρίνεται απαραίτητη η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής, ιδιαίτερα στις περιφέρειες.