Εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης ενόψει καλοκαιριού βρίσκονται οι μονάδες λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία. Μπορεί οι λιγνιτικές μονάδες να δουλεύουν στο ρελαντί και να υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες περιορισμός της δραστηριότητας, ωστόσο παραμένουν στο σύστημα 7 μονάδες και θα αποτελέσουν τη χρυσή εφεδρεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις, ενώ συνεχίζονται και οι επενδύσεις στα ορυχεία για να κρατούν γεμάτες τις «αυλές» με λιγνίτη. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν στο 100% με τον λιγνίτη να επαρκεί για ένα μήνα. Βέβαια, οι επενδύσεις στα ορυχεία δεν γίνονται στον ίδιο βαθμό, όταν παράγονταν 70 εκατ. τόνοι λιγνίτη. Παράλληλα, επισημαίνουν πως συνεχίζονται οι αποχωρήσεις εργαζομένων και το ζητούμενο, όπως τονίζουν, είναι να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις.
Το μέλλον της «Πτολεμαΐδα 5»
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δοκιμές στην υπερσύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5, η οποία δεν είναι πλήρως επανδρωμένη με προσωπικό. Να σημειωθεί πως μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία. Αξίζει να τονιστεί πως τον περασμένο Μάρτιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ρωτούσε «εαν επιτρέπεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ, σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν πάνω από 550 g/kWh και τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία μετά τον Ιούλιο του 2019 να συμμετέχουν σε οποιουδήποτε είδους μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών στρατηγικής εφεδρείας των κρατών μελών; Εάν η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτηση για μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, συμπεριλαμβάνεται η «Πτολεμαΐδα 5» ως συμμετέχων σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;».
Στην απάντηση της η Κομισιόν αναφέρει πως ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/943 «αποκλείει τη συμμετοχή σε μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που ξεκίνησαν την εμπορική τους παραγωγή μετά την 4η Ιουλίου 2019 και που εκπέμπουν περισσότερα από 550 γραμμάρια CO2 από καύσιμα ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/943 δεν απαγορεύει την κατασκευή και τη λειτουργία εγκαταστάσεων υψηλών ανθρακούχων εκπομπών στο πλαίσιο της τακτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η αποφυγή των επιδοτήσεων με τη μορφή μηχανισμών ισχύος σε εγκαταστάσεις που εκπέμπουν περισσότερα από 550 γραμμάρια CO2/kWh. Η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».
Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ήταν γνωστές οι εξελίξεις στην κυβέρνηση. «Απόδειξη, πως δεν έχει υπέβαλε ποτέ και δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση για ένταξη της «Πτολεμαΐδας 5» σε μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, όπως αναλύεται και στην απάντηση της Κομισιόν. Η δε μονάδα αυτή, δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει να λάβει ποτέ πλέον καμία επιδότηση. Χτίστηκε και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή», αναφέρει μεταξύ άλλων.