Αντιστοίχως, η μείωση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου και η γενικευμένη πτώση της ζήτησης οδήγησαν σε μειώσεις των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι πτώσεις οφείλονται επίσης σύμφωνα με αναλυτές στην αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές και την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αυτός ήταν ο λόγος που οι αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στις τιμές.
Η Γαλλία χθες κατέγραψε από τις πιο χαμηλές τιμές στη χονδρική τιμή ρεύματος η οποία διαμορφώθηκε στα 28 ευρώ. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαθεσιμότητα των πυρηνικών εργοστασίων, η οποία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Γαλλία θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, με την πρώτη κατασκευή να ξεκινά το 2027.
Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νότια Ευρώπη υποχώρησε ενώ και η παραγωγή θερμικής ενέργειας μειώθηκε κατακόρυφα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε σε μικρότερη κλίμακα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούν αναλυτές την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τις τιμές του να αγγίζουν χαμηλό διετίας. Ο σταθερές και χωρίς μεταβολές θερμοκρασίες και η σταθερή ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην πτώση των τιμών, καθώς η Ευρώπη ξαναβρίσκει έπειτα από μήνες το βηματισμό της. Επίσης, τα αποθέματα στην ήπειρο παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα, πριν 20 ημέρες, προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου από την ΕΕ, μέσω του μηχανισμού AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Εξήντα τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα.