Στάση αναμονής τηρούν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων, που φαίνει να παίρνουν μια μικρή παράταση. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί μικρή παράταση του έκτακτου καθεστώτος τιμολόγησης του ρεύματος χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πάντως οι περισσότερες εκτιμήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η παράταση θα είναι τρίμηνη και θα πάμε με το υφιστάμενο καθεστώς έως το τέλος του χρόνου, που είναι το ανώτατο αποδεκτό όριο των έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν.
Παράλληλα εκκρεμεί η αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας ως προς το χρόνο προγνωστοποίησης των αλλαγών στην τιμολόγηση από τους προμηθευτές. Ο κ. Σκυλακάκης έχει αναφερθεί σε μείωση του χρόνου αυτού από τις 60 στις 30 ημέρες, όμως η αλλαγή προφανώς εξαρτάται από τη διάρκεια της παράτασης που θα δώσει στα έκτακτα μέτρα.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγορές θα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα το περιβάλλον ώστε οι εταιρείες να έχουν καθαρό ορίζοντα για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους που έχουν ως απώτερο στόχο την αναδιανομή της πίττας των μεριδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πως στόχος της είναι να αυξήσει το μερίδιο της στη λιανική από 12,8% τον Ιούνιο (Protergia και WATT+VOLT) στο 20%.
Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει ώστε να αποφεύγονται κινήσεις που επιβαρύνουν τις εταιρείες με αχρείαστα κόστη όπως αυτή της NRG, που «πήρε το ρίσκο» να θεωρήσει ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις της πολιτείας, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ενημερώσει το σύνολο των 200.000 πελατών της ότι από την 1η Οκτωβρίου θα εφαρμόσει ένα νέο βασικό τιμολόγιο προμήθειας.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που αναμένει η αγορά να επιλυθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία είναι η υπόθεση των περίφημων 35 KVA δηλαδή των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να της λάβουν με βάση τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και αντί το ξεκαθάρισμα αυτής της υπόθεσης να αναληφθεί από την πολιτεία έχει μετακυληθεί στις εταιρίες προμήθειας. Εκτιμάται ότι μόνο αυτή η υπόθεση έχει ένα κόστος της τάξεως των 800 εκατ ευρώ για τις εταιρίες με τη ΔΕΗ να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος αλλά και με τις υπόλοιπες εταιρίες να έχουν δεσμευμένα σημαντικά ποσά και να επιβαρύνονται από το κόστος της εξασφάλισης κεφαλαίων κίνησης.
Ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι ο ενεργειακός τουρισμός ο οποίος ενισχύθηκε με το καθεστώς της μηνιαίας τιμολόγησης και της ανέξοδης μετακίνησης από προμηθευτή σε προμηθευτή. Το συγκεκριμένο καθεστώς εκτιμάται ότι έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα αφού εκ των πραγμάτων οι καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο αφήνουν πίσω τους χρέη.
Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της καθολικής υπηρεσίας όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς είναι συγκεντρωμένοι κυρίως κακοπληρωτές που δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις υποχρεώσεις τους.