Από 91 ευρώ ανα μεγαβατώρα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 112, 68 ευρά ανά μεγαβατώρα. Σχεδόν 9% αυξήθηκε η ζήτηση η οποία σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία διαμορφώθηκε στις 4,054GW.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα της χώρας, το φυσικό αέριο αποτελούσε το 37% οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 27% οι εισαγωγές το 18%, τα υδροηλεκτρικά το 7% και ο λιγνίτης το 6%.
Ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, η χώρα μας έφθασε στα 140 ευρώ, ενώ η Βουλγαρία για αρκετές μέρες τον Ιούλιο είχε τη χαμηλότερη χονδρική τιμή, σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες.
Μερίδια στην αγορά
Η ΔΕΗ αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 6,6%, ενώ κατά 8% συρρικνώθηκαν οι εναλλακτικοί πάροχοι.
Με αυτά τα δεδομένα μένει να φανεί αν και το μήνα Αύγουστο θα έχουμε αυξητικές τάσεις στη χονδρική αγορά. Από την τάση τόσο στις τιμές του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί αν θα δοθούν επιδοτήσεις και το μήνα Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου. Για την ίδια ίδια περίοδο αποφασίστηκε η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.