Αποφασισμένη να βάλει τέλος σε δύο φαινόμενα που κοστίζουν στους καταναλωτές αλλά και στις εταιρείες προμήθειας εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για τους στρατηγικούς καταναλωτές, που φτάνουν και τις 50.000 και τις ρευματοκλοπές που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με επιπλέον κόστος 4%. Στην αντιμετώπιση των δύο αυτών ζητημάτων θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος οδεύει προς τροποποίηση προκειμένου να ανταποκρίνεται και στο νέο καθεστώς στη λιανική αγορά μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.
Εκτιμάται ότι οι τροποποιήσεις του Κώδικα Προμήθειας θα διαμορφωθούν μέσα στο φθινόπωρο με στόχο να εφαρμοστεί από την αρχή του έτους όπου και θα έχει διαμορφωθεί πλέον το τοπίο σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο επίκεντρο θα τεθούν ζητήματα όπως ο «ενεργειακός τουρισμός» καθώς και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι- όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης- είναι μεταξύ 25.000 και 50.000 αν και οι εταιρείες προμήθειας ανεβάζουν τον αριθμό σε μεγαλύτερο ύψος.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι οι οφειλές τους φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ και σε αυτό συνέβαλε εκτός από την ενεργειακή κρίση που οδήγησε στη συσσώρευση χρεών, η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου, έκτακτο μέτρο που υιοθετήθηκε μετά το νέο μηχανισμό ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Εν τω μεταξύ οι εταιρείες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για τον εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός συστήματος που θα καταγράφει τους καταναλωτές οι οποίοι αλλάζουν τακτικά πάροχο, χωρίς να πληρώνουν τον προηγούμενο. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», όπως και ο αντίστοιχος πρωτότυπος μηχανισμός που διαθέτουν οι τράπεζες, θα προειδοποιεί αυτόματα την εταιρεία προμήθειας ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο/ους παρόχους, οπότε η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκπροσώπησή του.
Πάντως για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» θα χρειαστεί να συνοδευτεί με περαιτέρω μέτρα, προκειμένου ο εν λόγω καταναλωτής να μην μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στην Καθολική Υπηρεσία, στην οποία θα μεταπέσει, αν δεν βρίσκει πλέον προμηθευτή.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν από τη δραστική τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας για την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αναθέσει σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας να διαμορφώσει προτάσεις ενώ παράλληλα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους προμηθευτές.