Σε ένα περιβάλλον που η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πτώση πάνω από 7%, εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, η θερμική παραγωγή κατέγραψε πτώση. Στη χώρα μας ο λιγνίτης παραμένει πιο ακριβός, συγκριτικά με το φυσικό αέριο. Σύμφωνα τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορούν τα έσοδα κατευθύνονται στο ταμείο ανάκτησης υπερεσόδων η Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών για τον λιγνίτη ήταν 210.95 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ για το φυσικό αέριο(μονάδες συνδυασμένου κύκλου) ήταν 129.75ευρώ ανα μεγαβατώρα και ακολουθεί πτωτική τάση από την άνοιξη. Ακόμα πιο χαμηλά είναι η ρυθμισμένη τιμή εσόδων για τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα 85.00 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσό στο ταμείο άντλησης υπερεσόδων, το οποίο ξεπερνάει τα 2 δις. ευρώ.
Σήμερα η χονδρική τιμή το διάστημα 12:00-13:00 το μεσημέρι θα κινηθεί στα 10 ευρώ ανα μεγαβατώρα όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεισφέρουν με 5816MW, το φυσικό αέριο 1.700MW και με τη συμμετοχή του λιγνίτη να μην ξεπερνά τα 310MW. Από την άλλη η χονδρική όταν οι ΑΠΕ θα έχουν μειωθεί στο 1/5 της μεσημεριανής παραγωγής θα διαμορφωθεί στα 259,87 ευρώ. Ωστόσο, τα παράδοξο είναι ότι την ίδια ώρα τα υδροηλεκτρικά, συνεισφέρουν με 1.750MW. Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στην ημέρα.
Υπενθυμίζεται, πως για το γεγονός αυτό είχε κάνει πρόσφατα σχετική ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζοντας πως «το γεγονός αυτό είναι οξύμωρο, διότι τα υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλό κόστος και θα έπρεπε να μειώνονται και όχι να αυξάνονται οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες και πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα όλοι οι καταναλωτές».