Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι χρεώσεις θα κινηθούν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με τα τιμολόγια ρεύματος Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά της και η κυβέρνηση, ευελπιστεί ότι η σταθερότητα στις τιμές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους, που παύει να ισχύει το σημερινό καθεστώς ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες επιδοτήσεις.
Η πολιτική των λελογισμένων επιδοτήσεων ακολουθήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, αλλά και των περιορισμένων εσόδων του ειδικού μηχανισμού που έχει επιβληθεί στην χονδρική αγορά ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ από την αρχή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, το πλαφόν στη χονδρική αγορά ρεύματος έχει αποδώσει 3,44 δις ευρώ, όταν το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 9 δις ευρώ. Τους τελευταίους μήνες δε καθώς μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου και κινείται το επίπεδο των 35 ευρώ/MWh αντιστοίχως έχουν μειωθεί και τα έσοδα του μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες τα έσοδα από το πλαφόν ήταν στα 24,3 εκατ ευρώ, ενώ τον Αύγουστο είχαν συγκεντρωθεί 77,2 εκατ ευρώ.Αντιστοίχως μειωμένες ήταν και οι επιδοτήσεις των τελευταίων μηνών που για τον Αύγουστο ανήλθαν στο σύνολο τους σε 19 εκατ. ευρώ και για τον Σεπτέμβριο σε 21,4 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι προμηθευτές ετοιμάζονται για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί από το νέο έτος μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζει τις εταιρείες είναι το ζήτημα της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία απαγορεύθηκε νομοθετικά από την κυβέρνηση με την επιβολή του έκτακτου μηχανισμού τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική αγορά τον Ιούλιο του 2022 και θα επανέλθει στα σταθερά τιμολόγια από τον Ιανουάριο του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών προχώρησε σε αυξήσεις έναντι του Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ διατήρησε σταθερά τα τιμολόγιά της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, καθώς οι χρεώσεις του Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ακόμη και μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου στην αγορά υπήρχαν προϊόντα με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.