Εν μέσω αβεβαιότητας για το ενεργειακό κόστος με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων για τη ρύθμιση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου. Όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών έως την 1η Νοεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα.
«Τις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλη του μήνα, θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, για περαιτέρω στήριξη σε συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, καθ’ όλη τη διάρκεια των εισαγόμενων ανατιμήσεων και στο ρεύμα, οπότε και αυτή τη φορά θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για να μην πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα» τόνισε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης αυτό θα γίνει «σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων, ώστε να μην πληρώσουν οι πολίτες περισσότερες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το αν οι αυξήσεις συνδέονται με το μέγεθος των διεθνών εξελίξεων δεν είναι πλήρως αποτυπωμένο, όμως η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα, χωρίς να εκτροχιάζεται, να προσαρμόζεται προς όφελος των πολιτών».
Η δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας κινείται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση των νοικοκυριών μετά το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων, ο δεύτερος στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και του ενεργειακού τουρισμού και ο τρίτος και η ρύθμιση της αγοράς με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν από την αρχή του έτους. Ειδικότερα:
-Αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για την ενίσχυση και διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι οι κοινωνικά ευάλωτοι, αλλά και οι ενεργειακά ευάλωτοι καταναλωτές ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πολυτεκνικό τιμολόγιο.
Αυτό σημαίνει ότι θα προβλεφθούν αυξημένες επιδοτήσεις για τους κατοίκους περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για την κάλυψή τους. Αλλωστε όπως ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης έχει δηλώσει «η νέα δομή των τιμολογίων θα επιδιώκει να εξασφαλίζεται ο πιο αδύναμος καταναλωτής, που δεν έχει το κίνητρο ή την ικανότητα να παρακολουθεί την καθημερινότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα δίδεται η ελευθερία στους περισσότερο ενημερωμένους καταναλωτές να αναζητούν σχήματα και ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στο προφίλ τους από πλευράς αναγκών και ρίσκου».
-Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν διαμορφωθεί από τη ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται τα «πολύχρωμα» τιμολόγια με διαφορετική χρωματική σήμανση για κάθε κατηγορία. Μπλε χρώμα για τα σταθερά τιμολόγια, πράσινο χρώμα για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και πορτοκαλί χρώμα για τα τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης που αφορούν στους καταναλωτές με εγκαταστημένους έξυπνους μετρητές.
Πέραν αυτών των τριών τύπων τιμολογίων ο κ. Σκυλακάκης θα ανακοινώσει και τη νομοθέτηση ενός ακόμη κυμαινόμενου τιμολογίου που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας.
Το κυμαινόμενο αυτό τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής που θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.
Η νομοθέτηση ενός ενιαίου τιμολογίου που θα ισχύσει για όλους τους προμηθευτές επιλύει μεν το πρόβλημα της ΔΕΗ η πλειονότητα των πελατών της οποίας δεν έχουν σύμβαση προμήθειας, έχει όμως προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ιδιώτες προμηθευτές που μιλούν για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού.
-Στο πακέτο των μέτρων θα συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών που εκτιμάται ότι επιβαρύνουν το σύνολο των λογαριασμών με ένα ποσοστό της τάξης του 4%. Επιπλέον θα συμπεριληφθεί και η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού τουρισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο ο προμηθευτής, στον οποίο ο καταναλωτής αφήνει πίσω του φεύγοντας για άλλον προμηθευτή ληξιπρόθεσμες οφειλές να μπορεί να ζητά την αποκοπή της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.