Τις τελευταίες μέρες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε οριακά έως μέτρια, καθώς επηρεάστηκε από ορισμένες περιόδους ψύξης στην βόρεια Ευρώπη σε αντίθεση με το νότο όπου παρουσιάζει υψηλές θερμοκρασίες.
Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν και την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφοντας πτώση λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ανέμου, ενώ υποχώρησε και η παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, οι περισσότερες χώρες διατήρησαν στα ίδια επίπεδα την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά.
Την ίδια στιγμή παραμένει η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο μιας συνολικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου. Αναλυτές εκτιμούν πως η εκτόξευση των τιμών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα. Επιπλέον η ζημιά του αγωγού στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσε φόβους ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν αντίστοιχα περιστατικά και αλλού.
Στη χώρα μας όπου ανακοινώθηκαν αυξημένες τιμές για το Νοέμβριο, από τους παρόχους μένει να δούμε ποιο θα είναι το νέο καθεστώς τιμολόγησης, το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες. Η Ρυθμιστική Αρχη Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων πρότεινε τρεις τύπους τιμολογίων. Δηλαδή τα σταθερά, τα κυμαινόμενα και τα δυναμικά. Στα κυμαινόμενα προβλέπονται δύο κατηγορίες: εκείνα όπου η τιμή θα ανακοινώνεται πριν το μήνα κατανάλωσης και εκείνα που η τιμή διαμορφώνεται μέχρι δύο μήνες μετά. Παράλληλα αρκετά μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει το γεγονός της ενημέρωσης. Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες την 1η Νοεμβρίου για τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν και βέβαια θα είναι μετά στην επιλογή του πολίτη είτε να αποδεχθεί τις αλλαγές είτε να διαλέξει κάποιο διαφορετικό τιμολόγιο. Όσοι πολίτες δεν το κάνουν θα μεταπέσουν στο κοινό τιμολόγιο που θα έχουν όλοι οι πάροχοι και το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.