Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά λόγω του νέου τιμολογίου ρεύματος που προτίθεται να νομοθετήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο θα προστεθεί στα πολύχρωμα τιμολόγια που έχει ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ ότι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη Τετάρτη μαζί με ένα σύνολο παρεμβάσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο, το επίδομα θέρμανσης και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού και των ρευματοκλοπών.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οι ιδιώτες προμηθευτές κάνουν λόγο για στρέβλωση του ανταγωνισμού με το νέο υποχρεωτικό τιμολόγιο σημειώνοντας πώς ενώ η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα με τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την ενεργειακή κρίση, η κίνηση αυτή είναι σαν να βάζει στον… γύψο την αγορά επαναφέροντας από την… πλαϊνή πόρτα ένα καθεστώς ανάλογο με το σημερινό.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να φέρει το υπουργείο καταστρατηγεί κάθε κανόνα ελεύθερης αγοράς. Παράλληλα παρακάμπτει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς λιανικής από την 1η Ιανουαρίου 2024 με γνώμονα την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων εντός συγκεκριμένου πλαισίου και με αυστηρούς κανόνες ενημέρωσης των καταναλωτών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκυλακάκης που προτίθεται να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τον τέταρτο τύπο τιμολογίων (τρεις τύπους έχει προσδιορίσει ήδη η ΡΑΑΕΥ) έως το τέλος του μήνα, δήλωσε πρόσφατα ότι το νέο κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα προστεθεί στις επιλογές των καταναλωτών από 1/1/2024 θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και θα περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές.
Από την πλευρά τους οι ιδιώτες προμηθευτές θεωρούν ότι το υπουργείο έχει εγκλωβιστεί από τη μία πλευρά στην υπόσχεση να κρατήσει χαμηλά τις τιμές, χωρίς να συνεχίσει τις οριζόντιες επιδοτήσεις και από την άλλη στην πολιτική δαιμονοποίηση τη ρήτρας αναπροσαρμογής την οποία δεν μπορεί να επαναφέρει αφού μέχρι πρότινος την χαρακτήριζε ως αδιαφανή. Στην προσπάθεια αυτή λένε οι ίδιοι παράγοντες το ΥΠΕΝ στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν κατανοεί ότι οι αγορές δουλεύουν προς όφελος του καταναλωτή, μόνο όταν λειτουργούν σωστά και χωρίς στρεβλώσεις.
Το τιμολόγιο, το οποίο προτίθεται να νομοθετήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος άλλωστε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνάντηση είχε ταχθεί υπέρ τιμολογίων με προαναγγελία τιμής, εκφράζοντας προσωπική άποψη, για λόγους διαφάνειας και προβλεψιμότητας θα προβλέπεται προαναγγελία τιμής (ex-ante), όπως συμβαίνει τώρα με την ισχύ των έκτακτων μέτρων. Επιπλέον θα έχει ενιαία δομή για όλες τις εταιρείες, ώστε να υπάρχει συγκρισιμότητα εύκολη και ξεκάθαρη. Επίσης, με βάση τα πρώτα σχέδια εξετάζεται το ΥΠΕΝ να ρυθμίζει τη μεταβλητή που θα λαμβάνεται υπόψη για να υπολογίζεται το ύψος της τιμής, που θα ανακοινώνεται την 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Πρακτικά σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν κάνουν κάποια κίνηση μέσα στο Νοέμβριο - Δεκέμβριο αφού ειδοποιηθούν, θα περάσουν, σε αυτό το τιμολόγιο.
Από την πλευρά τους οι προμηθευτές βλέπουν πρόβλημα στη μεσολάβηση του υπουργείου που εισάγει ένα ακόμη αρκετά σύνθετο τιμολόγιο το οποίο είναι κυμαινόμενο που σε καλεί όμως να τιμολογήσεις το μήνα που έρχεται με τις διακυμάνσεις του προηγούμενου μήνα. Αυτό όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι από επιχειρηματική άποψη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πάντως θα υπάρχουν προβλέψεις διόρθωσης αν και οι προμηθευτές θεωρούν ότι είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί το πρόβλημα πολύ δε περισσότερο εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα με αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και την επαπειλούμενη νέα ενεργειακή κρίση λόγω του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρεται οι κατηγορίες τιμολογίων που παρουσίασε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ ήταν αρκετές για τη διασφάλιση επαρκούς ενημέρωσης του καταναλωτή, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής μιας ρήτρας είναι μεγάλες, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στη ΔΕΗ που διαθέτει εναλλακτικές πηγές παραγωγής και δυνατότητα μεγαλύτερης προβλεψιμότητας κόστους. Σημειώνεται, δε, ότι μόνο σταθερό σημείο μπορεί να είναι η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος, αλλά από εκεί και πέρα κάθε προμηθευτής θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να επιλέγει τις διαδικασίες διαμόρφωσης τιμών, ανάλογα με τα δεδομένα.